kaple (Pulovice) →

Poškozené (známka 300) zděné synagogy

dnešní č.p. 34

Ze tří stran má osekanou omítku. Je přestavěna na obytný dům. - V přízemí stavby byly rituální pekárna a školní učebna. Po schodech v patře byla přístupná modlitebna pro muže, zamřížovaným oknem propojená s menší místností pro ženy. Zde použité tradiční uspořádání umístilo aron ha-kodeš k východní stěně a bimu uprostřed. Po obou stranách se nacházelo 12 sedadel se stolky. Barokní klenba stropu byla pokryta hebrejskými liturgickými texty a pěti svícny. Nad vstupem do objektu se původně nacházel kamenný znak barona Jana Malovce z Malova s iniciály J B V M (Jan Baron Von Malovec), jenž byl od roku 1759 do roku 1807 majitelem velkostatku. V sousední stavbě se nacházela mikve. - Židé v obci sídlili nejpozději od roku 1424, kdy byla početná židovská komunita pod záminkou podpory husitů vyhnána z Jihlavy. První písemná zmínka o synagoze je z roku 1722, za panství rodiny Malovcových a nachází se v hlášení krajskému hejtmanovi. Zde se píše, že k účelu synagogy byla před 40 lety upravena podkrovní místnost s barokními klenbami nad světnicí v tehdejším domě č.p. 35. Takto je synagoga zařazena mezi nejstarší na Moravě. Po roce 1880 se odstěhovalo větší množství rodin do Jihlavy a místní židovská obec byla zrušena. V roce 1927 již nábožensky nevyužívanou budovu koupil Salomon Kohn za 13.000,- Kč a zřídil zde skladiště a sýpku. Po 2. světové válce pak byla stavba přeměněna na obytný dům. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Gabriela Pavlíčková z Puklic a Věra Stránská z Puklic).