← kaple sv. Antonína Paduánského (Veselice) kaple (Veselíčko) →
20765 kaplička Panny Marie Bolestné (původně sv. Floriána)

Novostavby (známka 10) zděné kapličky

(starší), 1996
na S vsi, si na rozcestí silnic do Petrovic a Vavřince

Má novou střechu. Zdivo potřebuje natřít. Zavřená, zařízená. - Boží muka stojí na křižovatce cest z Veselice na Petrovice a Vavřinec v sousedství bývalého areálu zemědělského družstva. Jedná se o stavbu, která vznikla v roce 1996 na místě, kde dříve stála boží muka, o nichž je zmínka v Pamětní knize obce Veselice, v zápise z roku 1931: „Starobylých památek u nás poskrovnu, pouze na rozcestí k Vavřinci a Petrovicím stojí Boží muka s obrazem sv. Floriána, namalovaným ve výklenku. Památka tato svědčí o dávném původu, neb nemá v obci pamětníka.“ - Ludmila Jarůšková, žijící v č.p. 11, k němuž patří zahrada, u níž boží muka stála, o této stavbě podala důležité informace. Podle jejího vyjádření byl obrázek sv. Floriána namalovaný na plechu a už nebylo zřejmé, co představuje. V roce 1948 byla v Brně zakoupena soška sv. Floriána a ta byla umístěna do výklenku, kde však vydržela jen do roku 1960, kdy se ztratila. Zjara příštího roku byla nalezena silně poškozená a s ulomenou hlavou v zahradě. Poničenou sošku jmenovaná schovala v kapličce. Sošku opravil v roce 1995 Mirek Skoták ml. z č.p. 47 z Malé Veselice a poté byla umístěna do kapličky stojící před č.p. 23. Za boží muka zasadil v roce 1934 Alois Skoták, otec paní Jarůškové, javor, prý „aby byl Floriánek lépe chráněný“. Stavba stála na jeho vlastním pozemku. Rodina Skotákova ji dvakrát ročně líčila vápnem. Když JZD Družba zakoupilo traktory a širší stroje, špatně se jim křižovatkou projíždělo a boží muka byla poškozena. Tehdejší vedení družstva rozhodlo „Floriánka“ zbourat a cestu rozšířit. Stalo se tak v roce 1978, tehdy byl pokácen také javor. - Impuls ke zbudování současných božích muk dal sloupský farář P. František Kozár, který se o kříže a boží muka v okolí zajímal. Zjistil, že ve Veselici stála boží muka ke cti sv. Floriána, patrona hasičů, a že by mohla být obnovena a zasvěcena Bolestné Panně Marii. P. Kozár sehnal vše potřebné a boží muka byla v roce 1996 obnovena. Vysvětil je dne 10.11.1996 za přítomnosti P. Jiřího Pally z doubravické farnosti a kaplana Pavla Buchty ze slapské farnosti. Stavbu realizovali svépomocí Otto Šváb z č.p. 63 a Josef Jalový z č.p. 19, oba důchodci z Veselice. - Popis současných božích muk: Na základovém betonovém podstavci o rozměrech 75 x 75 x 40 cm je postaven méně běžný betonový monolit božích muk. Dřík o rozměrech 58 x 58 cm plynule přechází od výšky 150 cm v ozdobně zamřížovanou schránku se třemi okny o rozměrech 53 x 33 cm. Jednoduchá stříška o rozměrech 75 x 75 x 45 cm je pokryta šindelem z těžké lepenky a nahoře je ukončena ozdobnou koulí z měděného plechu a vztyčeným křížem vysokým 40 cm, s nímž činí celková výška této stavby 325 cm. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Ludmila a Miloš Strakovi z Veselice).

Zdroj: Rostislav Burget st., Miloslav Novotný st.: Sakrální stavby ve Vavřinc