židovský hřbitov (Moravská Ostrava) →
20760 ústřední hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

hřbitovy
v ulici 28. října

Založení hřbitova proběhlo v letech 1872 - 1873 v době cholerové epidemie, která přeplnila dosavadní městský hřbitov v nynějším Husově sadu. Hřbitov byl dán do užívání v roce 1875, ale areál se od počátku potýkal s problémy souvisejícími s jílovitou půdou a vysokým průsakem spodních vod. Nepříznivé podmínky způsobovaly prodlužování tlecích lhůt až na 30 let a tím si vyžadovaly rychlejší rozšiřování hřbitova. K prvnímu došlo již v roce 1883, další postupně následovaly. Kvůli tomu se vedení města Moravské Ostravy začalo již počátkem 20. století zabývat myšlenkou zřízení krematoria, které bylo posléze na hřbitově vybudováno v letech 1923 - 1925. Budova krematoria byla postavena podle návrhu dvojice architektů dvojice Hofman - Mencl na kolmé křižovatce dvou hlavních cest a její půdorys tvořil osmiúhelník. Do obřadní síně se vcházelo z předsálí, ze kterého byl vstup i do dvou menších bočních místností. Hlavní sál zastřešovala kopule s kubisticky řešenou lucernou. Proti vstupu se nacházela pětiboká apsida s hrotitým triumfálním obloukem, pod kterým na vyvýšeném místě stál katafalk. Sál byl osvětlen barevnými okny, stěny a strop byly dekorovány krystalicky jehlancovými stříbrnými hvězdami na modrém pozadí. Tyto dekorativní obrazce představovaly metamorfózu ohně a vesmíru. - Během stavby krematoria byl rekonstruován také areál hřbitova a vybudován monumentální vchod z ulice 28. října, namísto původního vchodu z ulice Hřbitovní. Součástí nového vstupu byl domek pro hřbitovního dozorce, márnice, kancelářská budova, veřejná WC, květinářství a vrátnice. Projekt tohoto komplexu vypracovali místní stavitelé Jan Rubý a František Kolář. Bylo také pamatováno na uměleckou výzdobu, kterou zajistil Augustin Handzel monumentálními plastikami Žena a Muž (též označovány jako Naděje a Osud) na vstupní bráně. - Koncem 50. let 20. století bylo rozhodnuto zrušit dosavadní ústřední hřbitov a nahradit jej novým ve Slezské Ostravě. Po zahájení výstavby nového ústředního hřbitova byl v roce 1960 pro hřbitov v Moravské Ostravě vydán zákaz pohřbívání a od roku 1965 byla započata postupná likvidace hřbitova. Likvidační práce se však značně protáhly a byly ukončeny až roku 1979 odstřelem krematoria. Plastiky Augustina Handzela byly přeneseny na slezskoostravský hřbitov a umístěny na boční bránu hřbitova, vlevo od kostela sv. Josefa. Po provedení terénních úprav v roce 1980 byl někdejší městský hřbitov v Moravské Ostravě přeměněn na sad Klementa Gottwalda (dnes sad Dr. Milady Horákové). Umístění budovy krematoria připomíná plastika na hlavní cestě naproti krajskému úřadu v podobě rabata vytvořeného z vodního prvku. - Hřbitov se rozkládal na 14 pozemcích; devět z nich (pozemkové parcely č. 2514/1, 2613/11, 2510/21, 2510/6, 2510/22, 2543, 2514/10, 2514/9 a 2372) patří městu Ostrava, další dva (pozemkové parcely č. 2364/1 a 2364/2) patří církvi, další (pozemková parcela č. 2514/6) patří firmě Dům kultury města Ostravy, a.s., další (pozemková parcela č. 2514/12) je v soukromém vlastnictví (Do Tai z Ostravy) a poslední (pozemková parcela č. 2514/7) je také v soukromém vlastnictví (Do Tai a Thin Tranová z Ostravy).

Zdroj: encyklopedie.ostrava.cz, cs.wikipedia.org