← kaple (Slatiňany) kostel sv. Šimona a Judy (Slatinice) →
20755 kostel Panny Marie Bolestné

v ulici Slatinka

Kostel Panny Marie Bolestné, nazývaný Mariánská Hvězda či Zlatá Hvězda, jinak také Stella Aurea, se nacházel v ulici Slatinka, na půli cesty mezi Slatinou a Tuřanami. Severně od místa vede dálnice D1 a nedaleko se nachází letiště Tuřany. - Slatinka vznikla až v první polovině 18. století, když v polích za Slatinou nechal vystavit tehdejší majitel líšeňského panství Jan Kryštof z Freienfelsu v roce 1732 kapli. Vzniklá osada byla pojmenována podle názvu kostela, tedy Mariánská nebo Zlatá Hvězda. Nakonec se vžil název Slatinka, jinak také Malá Slatina, německy Klein Latein, uváděn ve zdrobnělině, a vyjadřující tak příslušnost lokality k nedaleké Slatině - L. Šebestík uvádí, že zde byla nejdříve boží muka. Ta byla zbudována jako výraz vděčnosti za vyslyšení proseb a poděkování za různá uzdravení. Poté byla postavena kaple, a ještě později v roce 1732 již zmiňovaný kostel. Dodává, že měl kopuli a tři oltáře a dokončen byl až v roce 1734. V roce 1784 byl kostel, stejně jako líšeňská kaple v lokalitě zvané Kostelíček, vykraden. To bylo způsobeno možná také tím, že obě stavby ležely mimo vesnice. V témže roce, po padesáti letech své existence, byl kostel zrušen, protože se ho rovněž dotkly josefínské reformy. Soška Bolestné Matky Boží byla přenesena do modřického kostela, kde byla nadále uctívána. Kdy byl přesně kostel zbourán, není známo. Karel Kuča uvádí, že záhy po zrušení. Regionální historik B. Reichstädter také píše, že později po roce 1784. Rovněž dodává, že z kostela zůstaly v zemi základy a ty se prý nacházejí na pozemcích domů č. 22 a 24.

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně