← kostel sv. Prokopa a Oldřicha (Brno) kostel svaté Rodiny (Brno) →
20753 kostel sv. Václava

první zmínka 1314
na křižovatce ulic Vídeňská a Vojtova

Kostel stával na levé straně Vídeňské ulice. Nenacházel na území dnešního kláštera Milosrdných bratří a ani k němu nepatřil. Stával přibližně o 300 metrů jižněji, v místě křížení ulic Vídeňské a Vojtovy, naproti ulici Vinohrady. - První zmínka o kostele pochází z roku 1314. Z uvedeného roku pochází listina olomouckého biskupa Petra II. Angeliho, který zde píše, že děkan olomoucké kapituly a správce kaple sv. Prokopa Budislav, dosadil kněze Mikuláše za správce kostela sv. Václava. R. Hurt uvažoval, že stavebníkem byl královský protonotář a svatoprokopský farář Velislav. - Kostel byl majetkem kláštera Elišky Rejčky na Starém Brně a farní funkci plnil po celou dobu. Avšak kvůli josefínským reformám jej čekal stejný osud jako kláštera cisterciaček. Václavský kostel byl uzavřen po roce 1783, roku 1790 byl přeměněn na vojenské skladiště a roku 1794 zbořen.

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně