← kaplička sv. Terezie (Kralovice) kostel sv. Kunhuty (Královské Poříčí) →
20752 kostel sv. Víta

na Mojmírově náměstí

Kostel sv. Víta se nacházel ve vsi Královo pole, na dnešním Mojmírově náměstí. - Historie kostela začíná v roce 1279, kdy je zde vybudována nevelká raně gotická oratoř, kterou si na svém majetku postavil řád johanitů. Ještě v roce 1580 nebyl prý kostel zcela hotový a nacházel se ve špatném stavu, ačkoliv byl před jedenácti lety částečně přestavěn. Tehdy dostal novou střechu, omítku a byla zvýšena věž. Rekonstrukce byla dokončena roku 1598 a financovali ji johanité ze Starého Brna. Ti také v obci vykonávali farní správu až do roku 1638, kdy duchovní život obce přešel pod svatojakubskou farnost. Bohoslužby s kázáním v české řeči se u sv. Víta konaly každou třetí neděli. Obtíže nastávaly například při zaopatřování v noci, protože městské brány byly zavřené. V tomto případě docházel do Králova Pole kaplan z Velké Nové ulice. Později v roce 1723 nechala postavit brněnská městská rada u Veselé brány kaplanku pro kaplana od fary sv. Jakuba. V ní mohl totiž přespávat a v případě potřeby zaopatřit v noci nemocné v Králově Poli. Po této události kostel již dlouho neexistoval. Z důvodu josefínských reforem byl nejprve zrušen nedaleký kartuziánský klášter a o rok Později, v roce 1783, také zchátralý kostel sv. Víta. Zbořen byl o dva roky později. Farním kostelem se pak stává bývalý klášterní kostel Nejsvětější Trojice, který patřil kartuziánům. - Podle dochovaných vyobrazení, zhruba z přelomu 17. a 18. století, byl kostel obehnán zdí a kolem dokola se rozprostíral hřbitov, který byl zrušen spolu s kostelem. - Místo zbořené stavby nám dodnes připomíná kamenný kříž, jenž byl vztyčen roku 1791, jak se můžeme dočíst z nápisu. V listopadu roku 2003 v místech tohoto kříže byl vyhlouben příkop pro základový sokl. Výkop narušil minimálně tři hroby z bývalého hřbitova. Jeden hrob byl vytěžen až na dno a lidské ostatky byly uloženy pod betonovou základovou desku. Ostatky z dalších dvou ponechány na původním místě.

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně