← kostel svaté Rodiny (Brno) křížová cesta (Brno) →
20747 kostel Všech Svatých

prvně zmíněn 1260
v Kopečné ulici

Kostel se nacházel v západní části dnešní ulice Kopečné, na svahu nad ulicí Anenskou. První písemná zmínka pochází z roku 1260, kdy bylo patronátní právo kostela darováno ženskému klášteru cisterciaček v Oslavanech. Kostel byl založen měšťany. V tomto případě se jedná o předky Rudolfa Posolda. Kostel patřil do území, které se nazývalo Statek kostela Všech svatých. Zmíněný statek byl vlastně taková ves, jež měla svého rychtáře, a farář byl její vrchností. Fara při kostele spravovala Velkou i Malou Pekařskou, území sv. Anny a Křižovnické území. Během švédského obléhání byl kostel velmi poničen a trvale zanikl v roce 1645. Spolu s kostelem zanikl také hřbitov, který se rozprostíral kolem kostela a byl vymezen ohradní zdí. Lidské kosti z farního hřbitova byly objeveny v roce 1963 a taktéž v roce 1993 byla výzkumem doložena skládka kostí. Další archeologický výzkum proběhl v roce 1998, kdy jedna ze sond narazila na zdivo kostela. Rozsáhlý záchranný archeologický výzkum v Kopečné ulici, v místě nynějšího č. 43, proběhl od června do října v roce 2004. Na místě byla totiž plánována stavba bytového domu. Výzkum odkryl presbytář kostela a lze předpokládat, že plocha této sakrální stavby zasahuje až do sousední západní parcely. Výzkum v tomto roce rovněž prozkoumal některé hroby z bývalého farního hřbitova. Zajímavé je zjištění, že některé hroby byly narušeny základy presbytáře, což znamená, že místu předcházela starší stavba. Díky tomuto výzkumu lze presbytář kostela spatřit v restauraci Borgo Agnese, která byla otevřena v roce 2008. Jak vypadal celý kostel Všech svatých, můžeme vidět na vedutě Obležení Brna Švédy roku 1645 od H. B. Bayera a H. J. Zeisera, nacházející se v Muzeu města Brna. Zajímavá je také rekonstrukce kostela podle archeologického výzkumu, kterou podle návrhu Davida Merty ztvárnil Vilém Walter.

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně