← kostel sv. Mikuláše (Brniště) kaple (hrobka) (Brno) →

na Vídeňské ulici

Rotunda se nacházela na západní straně dnešní ulice Vídeňské, konkrétně v prostorách nynějšího domu č. 18 až ke stěně domu č. 16. Kolem se rozprostíralo rozsáhlé pohřebiště. - Vznik rotundy na Vídeňské ulici je kladen do 11. století, zánik zřejmě nastal v průběhu 12. století. O této sakrální stavbě nemáme žádné písemné zprávy a z tohoto důvodu neznáme také její zasvěcení. Výzkumem však bylo zjištěno, že stavba má kruhový půdorys a podkovovitou apsidu na východní straně, přičemž osa apsidy je mírně vychýlena k severu. Dochovala se pouze část lodě, apsida byla již v minulosti zničena. Vnitřní průměr rotundy je 6 metrů a síla zdiva činí 1 až 1,1 metrů. Zjištěné pohřebiště kolem objektu plnilo svou funkci současně se sakrální stavbou, protože většina hrobů je s ní shodně orientována. Pohřbívání zde probíhalo ještě ve 12. století, již po jejím zániku. Na konci 13. století se o pohřebišti již nevědělo, rotunda také upadla v zapomnění. - Objev tohoto významného objektu v roce 2012 o něco více rozšířil dosavadní poznatky o Starém Brně. V roce 2014 byla rotunda na návrh Archeologického ústavu AV ČR v Brně prohlášena za kulturní památku. Odkryté zbytky rotundy je možno si prohlédnout na webových stránkách společnosti Archaia Brno. Pozůstatky stavby je možno vidět ve vinotéce RockWine, která vznikla v roce 2016

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně