← kaple (Přívlaky) kaple Panny Marie (Přívoz) →
20727 kaple Nejsvětější Trojice

v Hlučínské ulici

Kaple byla obdélná s polokruhově zakončeným presbytářem, nízkým trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou s mohutným sanktusníkem (dosahoval do výše 10 m). Kaple měla rozměry 4 x 5 m, postavena byla z pálených cihel. Střecha kaple i sanktusníku, jakož i jeho boční stěny, byly pokryty plechem. Ve věži byl zvon ulitý v Olomouci v roce 1859 Františkem Leopoldem Stankem. V interiéru kaple byl oltář s olejomalbou Nejsvětější Trojice od Jana Friedricha z Olomouce z roku 1859. Dále zde byla olejomalba Panny Marie Růžencové od Ferdinanda Piecka z roku 1871 a také velký kříž, který byl zakoupen z kostela sv. Václava v Moravské Ostravě. - Kaple byla postavena roku 1857 obcí Přívoz na pozemku, který věnoval Jan Mikolajek. - František Srovnalík ve své knize „Přívoz: kulturně historická črta: k 25letému jubileu přívozského farního chrámu Páně 1899 - 1924“ uvádí o kapli následující: „V dolní části Přívozu, tzv. dědině, při usedlosti pana Jana Mikolajka, jest kaple Nejsvětější Trojice. Letopočet na kapli označený hlásá, že byla vystavěna roku 1857 (18 + 57). Kromě toho jest na kapli vyznačeno H.W. 11.7.1903, kam až při povodni v roce 1903 voda dosahovala. - Vysvěcena byla roku 1861. Pozemek daroval rolník pan Mikolajek, kapli vystavěla obec a roku 1922 současně s kostelem ji opravila zvenčí. Bylo by záhodno, aby i uvnitř dostalo se jí opravy. Kaple trpí příliš vlhkem, poněvadž stojí hluboko v zemi. Dříve vystupovalo se do ní po několika schodech. Aby se zamezilo škodám vznikajícím z povodní, silnice vedoucí kolem kaple se dvakráte navážela, takže dnes je proti dřívějšku zvýšena o 1,11 m. Tak se stalo, že kaple byla snížena a nyní se do ní sestupuje po dvou schodech. Kaple pojme asi 30 lidí. - Na oltáři v kapli je umístěn kříž, sošky dvou andělů, Panny Marie Lourdské, Srdce Panny Marie a dvě sošky patrně sv. Floriána. Nad oltářem jest obraz Nejsvětější Trojice od Jana Friedricha z Olomouce z roku 1859. Nad křížem vznáší se Duch Svatý v podobě holubice, po levé straně kříže sedí Bůh Otec a po jeho pravici Bůh Syn. Napravo od tohoto obrazu visí obraz Růžencové Panny Marie. Dole modlí se klečící lid s knězem a biskupem sv. růženec, který se vine kolem celého obrazu. Nad nimi vznáší se sv. Dominik a nahoře trůní Panna Maria s Ježíškem. Sv. Dominik odporoučí Panně Marii dole se modlící lid. Tento obraz maloval Ferdinand Piecka roku 1871. Pod tímto obrazem je obraz anděla strážného. Vedle obrazu stojí kříž na procesí. Dále na pravé straně jsou obrazy sv. Barbory, zdá se býti starším, pak starý, vlhkem poškozený obraz „Pán Ježíš na kříži umírá“. Vedle je obraz Panny Marie Čenstochovské. Nalevo od oltáře jsou dva obrazy stejné velikosti. Jeden „Consumatum est“ (dokonáno jest) a druhý Sixtinská Madona s nápisem „S. Mater Redemptoris“ (Sv. Matka Spasitele), litografie od V. Brüllova. Pod těmito obrazy je druhý obraz anděla strážného. Vedle něho obraz sv. Rodiny. Vedle jest krásný obraz sv. Barbory v krásném, černém, gotickém rámu s podstavcem na svícny. Maloval V. Sabinský roku 1898. Tento obraz stál 600 zlatých. Obraz tento býval na závodě, po převratu byl přenesen do kaple Sv. Trojice. Škoda, že toto krásné dílo jest poněkud poškozeno od svíčky. Vedle je obraz Narození Páně. Vedle vchodu v kapli na pravé straně je velký kříž, jenž byl zakoupen za 30 zlatých ze žebračky starého kostela v Mor. Ostravě. Na levé straně vchodu uvnitř kaple jsou úzké schody na věžičku, kde jest malý zvon. Jest na něm vylit obraz sv. Isidora s cepem a nápis „Jan Melzer, fundator, Pudmistr Fr. Havránek“ (ulitá ruka ukazuje na další nápis). „Al. F. Stanke Olomucii fusa 1859 Ste Isidor! Ora pro nobis“. Když staré zvony za války se s přívozským kostelem rozloučily, byl tento zvon zavěšen na kostelní věž až do pořízení nových zvonů.“ - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 907/16) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR, druhý (pozemková parcela č. 907/18) patří městu Ostrava.

Zdroj: František Srovnalík: Přívoz: kulturně historická črta: k 25letému jubi