← kaple sv. Josefa (Mikulášovičky) kostel sv. Jiří (Mikuleč) →
20716 kaple sv. Rocha

ve vsi, u hřbitova

Má novou střechu. Dozděny jsou oba štíty. Okna jsou opravená. Zavřená, zařízená. Kolem kaple je nově uděláno odvodnění. - Klasicistní kaple doplněná dekorativní motivy s lidovou tématikou. - Byla postavena asi ve 2. polovině 17. století (roku 1673 už stála), konaly se k ní poutě, socha sv. Rocha byla obdarována milodary za vyslyšení proseb a navštěvována z blízka i z daleka. - Co zaznamenal o kapli Josef Škvrna, učitel v Mikulčicích: „Kde je nyní hřbitov, stála dříve kaple sv. Rocha. Tato byla roku 1794 zbořena a z jejího staviva byla téhož roku postavena nynější fara. Dříve býval hřbitov kolem kostela. Naše škola stojí též na bývalém hřbitově, který byl roku 1786 zrušen a na místo, kde stávala kaple sv. Rocha, přeložen. Nový hřbitov byl tehdejším farářem Celestýnem Walterem posvěcen dne 13.6.1786. (Roku 1786 ještě kaple stála a hřbitov byl založen okolo ní.) - Poněvadž zdejší lid nemohl zapomenouti na uctívání sv. Rocha, učinil mezi sebou dobrovolnou sbírku, která tolik vynesla, že kaplička sv. Rocha mohla býti pořízena. Tato byla 6.4.1863 od novoveského děkana Františka Poláčka (ten, byl farářem v Mikulčicích a pravděpodobně byl iniciátorem výstavby nové kaple, kterou vysvětil až jako novoveský děkan) a zdejšího faráře v přítomnosti asi 3000 lidí posvěcena. Dříve k této kapli putovali se modliti i z Nové Vsi. Nyní se v ní koná mše jen na den sv. Rocha (16. srpna). Vypravuje se, že v době hladu a moru, kterým byl zdejší kraj postižen v 17. století, zavítal sem jakýsi obchodník Roch až ze Slezska. Ten daroval zdejšímu obyvatelstvu mnoho povozů s obilím a chlebem a tak zachránil je od jisté smrti. Z vděčnosti k němu dali si občané zdejší poříditi jeho podobu z bronzu („Podoba“ z bronzu není totožná se sochou sv. Rocha, která byla odvezena do Brna. Bronzové sochy byly u nás tehdy vzácností a nákladné), kterou zavěsili na lípě, jež stávala blíže nynějšího hřbitova, a modlili se za něho. Později vystavěli tam kapli, která byla roku 1794 zbořena. Socha ta je prý uložena v muzeu v Brně.“ - Kaple byla v letech 1950 - 1968 „mimo provoz“. V roce 1968 se zde konala opět slavná mše svatá, ale po roce 1970 byly poutě zase zakázány. Přesto v roce 1973 (110. výročí postavení) byla péčí administrátora Otmara Kaplana opravena (vnější i vnitřní omítka) a pořízen nový rám na obraz. Od roku 1994 byl na čelní stěně umístěn kříž a klanějící se andělé (pocházející ze starého oltáře v kostele) a fotografie obrazu sv. Rocha z kapličky v Čejči. - V roce 2003, tj. ke 140. výročí postavení kaple, byla kaple ošetřena a znovu nalíčena a vymalována. - Roku 2007 namalován nový obraz sv. Rocha, který byl posvěcen dne 16.8.2007. - Kaple byla těžce poškozena tornádem, které ves zasáhlo dne 24.6.2021, následně byla v letech 2021 - 2022 opravena. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: farnost-mikulcice0.webnode.cz