kaplička sv. Rocha (Lštění) →
20697 kostel Nejsvětější Trojice

asi ve 14. století
nad hřbitovem

O kostele se píše v roce 1911 v místní kronice toto: „Mezi Lozou a Dolní Bělou stával nad hřbitovem kostel Nejsvětější Trojice. Býval kdysi farním osady Lozské. Zmínky o farním kostelu v Loze se vyskytují již ve 14. století. Z farářů známi jsou tito: 1390 - 1394 Václav 1394 - 1407 Jindřich (Henricus - Ulricus), dosud farář v Trnové, směnou s předešlým. 1408 Matěj ze Všerub. - Patronem kostela byl 1390 - 1394 Jan Mimoně z Lozy. Od roku 1408 Jan Rabštein z Tlucné, tento zřídil patronát z odkazu svého otce Jana, řečeného Mimoně z Tlucné, roku 1405. Při kostele byl vydržován kaplan, který měl mše svaté sloužit za spásu zakladatele a členů jeho rodu. - Ve válkách husitských fara v Loze zanikla, kostel se stal filiálním kostela Bělského. - Původně byl kostel malý a nedostačoval počtu věřících. Proto byl roku 1730 znovu vystavěn a to nákladem Františka Jaroslava Vojtěcha Kyšperského, svobodného pána z Vřesovic, tehdejšího pána na Bělé. Dále nákladem od Antonína Benedikta Kyšperského z Vřesovic a mimo to nákladem ze sbírek učiněných sběrateli rozeslanými po celém Království Českém. Na místě dřívější malé svatyně zbudován byl prostranný a velice nákladný chrám. Novou tuto svatyni benedikoval dne 30.6.1730 Jan Mořic Martini, metropolitní kanovník pražský. - Vnitřek byl pěkně vymalován, vnějšek zdobilo šest věžiček rozestavěných do tvaru španělského kříže. Klenut však nebyl, špatně sestrojenou střechou často strop byl promočen, až konečně se zřítil. Také zdi dostávaly trhliny. Oltářů bylo v něm pět. Okolo kostela byl hřbitov. - Kostel byl roku 1785 zrušen v rámci josefinských reforem a pustl. Roku 1797 stály ještě zdi, nyní (= 1911, zápis z kroniky) pouze nepatrné pahrbky dávají tušiti bývalé základy. - Při kostele Nejsvětější Trojice býval poustevník. V matrice farní připomíná se bratr Ondřej Dittrich, třetího řádu sv. Františka Serafského. Zbožně zemřel roku 1743 stár jsa 91 let. Nyní je místo, kde kostel stával, soukromým pozemkem, vidět už je jen malý hrbolek, zbytek ohradní zdi.“ - Na hlavním oltáři stávalo sousoší Korunování Panny Marie, pocházející z počátku 16. století. Po zrušení kostela v roce 1785 bylo přeneseno na boční oltář do kostela Povýšení sv. Kříže v Dolní Bělé. Sousoší Korunování je dnes vystaveno v expozici Muzea církevního umění plzeňské diecéze ve františkánském klášteře v Plzni.

Zdroj: dolnibela.farnost.cz