← kaple sv. Petra a Pavla (Roudno) kaple sv. Vavřince (Rousínov) →
20660 kaplička sv. Prokopa

Zaniklé (známka 600) dřevěné kapličky

jiný

Kaplička stávala mezi těžní věží Václav a laboratoří na vrchu Roudný. Na kapličce byla podobizna sv. Prokopa, hornický znak a text Zdař Bůh. - Dnes na tomto místě stojí prastarý kříž, který je po rekonstrukci a stával do roku 2018 u kapličky sv. Anny mezi Libouní a městysem Louňovicemi pod Blaníkem. - Paní Kráčmerová-Neradová (1889 - 1968) napsala v roce 1960 do pamětní knihy: „Na svátek svatého Prokopa putovali havíři z Roudného do Libouně na slavnostní mši svatou v parádních uniformách a po mši svaté se ve dvou libouňských hospodách tančilo až do rána.“ Poznámka: v době největšího rozmachu zlatodolu Roudný tam pracovalo 420 havířů různých národností. Po šichtě se havíři scházeli v hospodě a zpívalo se v několika jazycích. Nikdy nedošlo k národním rozbrojům nebo potyčkám.

Zdroj: Zdeněk Otradovec