← kostel sv. Josefa (Předlice) kaplička (Přední Alojzov) →
20655 kaple sv. Maří Magdalény

JZ od vsi, na kopci

Z lodi zůstává jen cca 4 m vysoké zdivo; koruna zdiva má novou střechu, zdivo je vyspárováno, bez omítky. Z původního presbytáře je udělána kaple; má novou střechu a fasádu. - Gotický kostelík zvaný "Majdalenka“, stojí na katastru obce Předměstí a patří svojanovské farnosti. Kapli tvoří zachovalé kněžiště zříceného kostela. Podle lidové tradice je to snad pozůstatek kláštera založeného královnou Kunhutou, který zanikl v husitských válkách. Později zde hledali útočiště poustevníci, kteří se starali jak o kostel, tak také o studánku s léčivým pramenem pod kostelem a lázně u ní. Po některém z nich zůstal na stěně kaple nápis „Nic není na světě jistější, nežli smrt“. V roce 1653 opravili kostel svojanovští naposledy. V 18. století zpustl, zanikla poustevna i lázně. V roce 1786 byl v rámci josefinských reforem zrušen a jeho jmění bylo použito na stavbu kostela ve Svojanově. Jeden zvon z Majdalenky byl dán do Rohozné a jeden do radnice ve Svojanově, kde se při velkém požáru v roce 1842 roztavil. Okolo roku 2000 byla, díky finančnímu daru, znovu opravena střecha a zdi kaple, někdejšího presbytáře kostela. V roce 2006 pak byly zdi kostelní lodi opatřeny šindelovou stříškou a uvnitř objektu byla postavena malá poustevna. - Pozemek s kaplí patří církvi; každý rok v době svátku sv. Maří Magdalény se zde slaví poutní mše svatá, na kterou přijíždějí poutníci ze širokého okolí.