← kaplička sv. Jana (Vatětice) kaplička (Vazačka) →

(starší), nová po 1989
původní v 70. -80. letech 20. století
na J okraji vsi, v Jantarové ulici

čtyřboká, s dřevěnou nástavbou

Původní kaplička byla zděná, omítaná, ve formě hranolu, asi 2,30 m vysokého, v horní třetině čtyři niky uzavřené půlkruhem, v nichž byly zasazeny obrázky malované na plechu. Při horním okraji kapličky byla profilovaná římsa, stříška stanová, na ní byla umístěna zasklená dřevěná skříňka s dřevěnou plastikou sedícího Krista. V roce 1974 bylo konstatováno, že obrázky na plechu byly odstraněny a kaplička byla omítnuta tvrdou omítkou. - Původní kaplička byla zbořena v 70. nebo 80. letech 20. století, i když byla od roku 1958 památkově chráněná. Památková ochrana kapličky byla zrušena Ministerstvem kultury ČSR dodatečně až dne 1.1.1988. - Po roce 1989 byla postavena replika kapličky asi 29 m jihovýchodně od jejího původního stanoviště, jež je nyní v soukromém vlastnictví. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. Pozemek s kapličkou patří městu Opava.