kaple (Maroltov) →

v S části vsi

s věží

Mimo věž má novou střechu. Zdivo potřebuje místy opravit nátěr. - Raně barokní kaple byla postavena v polovině 17. století. Při přestavbě v roce 1886 byl na jednom z kamenných kvádrů objeven letopočet 1652, je to období, ve kterém mohla kapli nechat postavit Alžběta Polyxena, hraběnka z Vrbna. V roce 1886 byla dřevěná věž nahrazena zděnou a byla zvětšena loď. Původní část, presbytář dnešní kaple, byla postaveno z velkých kvádrů na nichž se nacházely ornamenty. Tyto kameny jsou nyní kryté omítkou. Ve věži byl bronzový zvon. V dubnu 1945 během osvobozovacích bojů byla kaple zasažena a vyhořela. Byl zničen původní oltář s erbem pánů z Vrbna a také dřevěné sochy sv. Václava a sv. Urbana. Kaple byla opravena v roce 1947, zničené varhany byly nahrazeny farním harmoniem a kaple byla znovu posvěcena. V roce 1949 byla vymalována a byl pořízen nový oltář, nové lavice a nová křížová cesta v dubových rámech. V roce 1955 byla oplechována střecha a pořízeno nové harmonium. V roce 1981 byla provedena další oprava (fasáda, střecha, oplechování, výmalba atd.). - Pozemek s kaplí patří obci Markvartovice.