20637 kostel sv. Václava a Panny Marie

klášterní kostel
poprvé zmíněn 1227
SZ od kláštera

Kostel se nacházel v místech dnešní klášterní zahrady severozápadně od konventu. - Na žádost své sestry Vojslavy založil Hroznata Tepelský v letech 1200 - 1201 klášter premonstrátek v Chotěšově. První zpráva o klášterním kostele sv. Václava pochází z roku 1227, kdy byla v jeho interiéru pohřbena zakladatelka Vojslava. Kostel v té době byl alespoň zčásti dostavěn. Po roce 1278 byl klášter vypleněn a obnovený kostel byl vysvěcen až roku 1282. Znovu byl klášter vypálen husitskými vojsky v roce 1421. Premonstrátky nalezly azyl v Plzni a do Chotěšova se vrátily až v roce 1434, nejpozději však 1454. V letech 1481 - 1492 byl kostel znovu přestavován a další úpravy probíhaly v letech 1614 - 1616 a 1653. Zásadní přestavbu provedl probošt Michael Norbert Kastl, který v letech 1666 - 1668 nechal vybudovat nový chór jeptišek, zaklenutí podvěží, nechal zvětšit severní kapli a vybudoval pod ní hrobku. Roku 1678 byly staré věže kostela nahrazeny novými. Rozvoj klášterního života i stavební aktivity zakončilo až zrušení kláštera v rámci josefinských reforem dne 22.3.1782. Skříň s ostatky sv. Justina byla přenesena do farního kostela, další vybavení bylo dílem přemístěno do Stoda a Teplé, dílem prodáno. Klášterní kostel byl uzavřen a postupně chátral. Od Náboženského fondu koupil v roce 1822 celé panství včetně areálu kláštera Karel Alexander, kníže Thurn-Taxis. Ještě roku 1826 stálo obvodové zdivo kostela bez střechy a obě věže. V roce 1837 kostel vyhořel a hned poté byl zcela zbořen. - Až v roce 1878 byly do bývalého kláštera uvedeny Salesiánky, které si v rámci kláštera nechaly postavit nový kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, vysvěcený roku 1901. - Pozemek, na němž původní kostel stál, patří obci Chotěšov.