← kaple (Strakonice) kaple Nejsvětější Trojice (Strakonice) →

v Havlíčkově ulici, na okraji Rennerových sadů

V kapli je zachován barokní oltářík se sochou sv. Jana Nepomuckého. - Původní kaple byla postavena v roce 1812 v ulici Na Stráži, při křižovatce s ulicí Čelakovského (na souřadnicích 49.262732, 13.901317). V interiéru byla umístěna starší hliněná sochá sv. Jana Nepomuckého. Podle tradovaného podání v roce 1855 u kapličky v roce 1855 nabyl řeči do té doby němý malý chlapec Karel Lapka, kterého k sobě „pozval pán z kapličky“ a on zde usnul. Když se probudil, mohl mluvit. Roku 1934 byla kaple jakožto dopravní překážka zbořena a v roce 1935 byla postavena její kopie cca 85 m směrem k ZSZ, na okraji Rennerových sadů při ulici Havlíčkově. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek s kaplí patří městu Strakonice.