← kostel sv. Josefa (Fulnek) kaple (Gajer) →
20607 Loretánská kaple

v Kapucínské ulici, u domu č.p. 281

Zaniklá Loretánská kaple se nacházela v severozápadní části Kapucínské ulice (čp. 281) západně od kostela svatého Josefa a kapucínského kláštera. Průčelí Lorety bylo obráceno k městu a k zámku, ležícímu na protějším kopci. - Loretánská kaple (Santa Casa) byla postavena roku 1681. Jejím zakladatelem byl Jan František hrabě z Vrbna. Kaple stála za západní zdí kapucínského kláštera, založeného roku 1668, a byla v péči řádu až do svého zániku. - Roku 1703 byla kaple obestavěna loretánským ambitem, vyzdobeným roku 1710 nástěnnými malbami od Josefa Rendla. V letech 1705 - 1739 bylo poutní místo doplněno koncovou kaplí a třemi kaplemi nárožními. Jako první byla postavena roku 1705 velká koncová kaple svaté Anny. Byla obdélníkového půdorysu s trojosým, patrovým tympanonem, ukončeným průčelím. Ze tří nárožních kaplí byla jako první postavena kaple svatého Gaudentia (1715, v levém zadním rohu), osvětlená lucernou. Následovaly průčelní kaple; kruhová kaple svaté Maří Magdaleny (1727 - 1729) a polygonální kaple svatého Kříže (1738) s konvexkonkávním čelem. Roku 1736 byla v průčelí ambitu vystavěna vstupní věž. Roku 1749 byla kaple svaté Máří Magdaleny nahrazena novou a spolu s kaplí svatého Kříže byla zvýšena o jedno patro. V téže době byly tyto dvě kaple vzájemně propojeny atikou. Zároveň nad přízemím a atikou vnikla galerie plastik. - V rámci josefínských reforem byla kaple Loreta roku 1788 zrušena a spolu s průčelním křídlem s věží roku 1792 zbourána. Soška Loretánské Madony byla přenesena do kostela svatého Josefa. - Roku 1829 byla na místě kaple sv. Anny postavena empírová Knoppova vila. Nádvoří před průčelím vily je původním loretánským nádvořím, podélné zdi po stranách jsou obvodovými zdmi starých ambitů. Z poutního místa se dochovaly části obvodové zdi ambitu a obě nárožní průčelní kaple u vstupu snížené o patro. Polygon, který uzavírá po levé straně vilu Loreta, odpovídá velikostí i umístěním kapli svatého Gaudentia. - Pozemek na němž Loretánská kaple stála, patří Moravskoslezskému kraji.