← kaple (Veselíčko) synagoga (Veselíčko) →
20586 pohřební kaple rodiny Nádherných

pohřební kaple (hrobka)
v zámeckém parku

Má novou střechu. Fasáda je zničená. Bez oken a dveří. Interiér je zpustošen. - Kaple rodiny Nádherných v zámeckém parku byla postavena v novogotickém slohu roku 1888. Dochované jsou fasády s novogotickými prvky (fiály s kraby a s kyticemi v nárožních pilířích, terakotové okenní kružby a původní zaklenutí kostela). - Povolení ke stavbě rodinné hrobky v zámeckém parku „v co největší vzdálenosti od obytných budov“ dostali Nádherní dne 30.7.1887 poté, co starostové Veselíčka a přifařených obcí zamítli dne 16.7.1887 jejich žádost o stavbu rodinné hrobky na místním hřbitově, a to z toho důvodu, že hrobka by zabírala příliš mnoho místa. V roce 1888 byla hrobka s kryptou dostavěna v neogotickém slohu. Nádherní statek prodali v roce 1902, v roce 1971 byly rakve z krypty vyzvednuty a ostatky uloženy u márnice na místním hřbitově. - Hrobka je situována v severozápadní části zámeckého parku ve Veselíčku, při ohradní zdi parku. Hrobka je orientována k severozápadu. Hrobka se nachází na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem a je zastřešena sedlovou střechou s jehlancovým ukončením na západní straně. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Hrobka je situována na kamenném, mírně předsazeném soklu s římsou, zdivo hrobky je cihelné s novogotickými štukovými a terakotovými prvky. Průčelí hrobky jsou v nárožích zvýrazněna štíhlými opěráky, dvakrát odstupněnými s pultovými stříškami a ukončeny trojúhelnými štítky s kružbou na všech čtyřech stranách. Opěráky jsou završeny vysokou fiálou s kraby a s křížovou kyticí ve vrcholu. V ose průčelí je prolomen lomený ústupkový portál s tympanonem, s trojúhelným orámováním a se třemi kamennými stupni, kde po stranách vstupu jsou odstupněné pilíře s patkou a pultovou stříškou. Otvor je bez výplně. Plocha tympanonu je vyplněna silně zkorodovanou malbou na plechu - alianční erb zřejmě Nádherných z Borotína. Průčelí je ukončeno profilovanou korunní římsou obíhající po celém obvodu hrobky. Nad římsou se zvedá trojúhelný štít s lomově zakončenými profilovanými ústupky (vpadlinami) vrcholící křížem. V ploše štítu jsou prolomeny čtyři malé větrací otvory s lomovým ukončením. Boční průčelí jsou zvýrazněna vždy dvěma nižšími opěráky s profilovanou patkou a s pultovým ukončením. Mezi pilíři jsou dva hrotité okenní otvory s téměř dochovanými terakotovými kružbami. Okenní otvor je ve štukové horní šambráně, s hrotitým ukončením v patě oblouku. Otvory jsou bez výplně. Boční průčelí je zdobeno kružbovým vlysem s konzolami a s liliemi. Trojboký závěr hrobky s pilíři je v ose prolomen kruhovým okenním otvorem, bez výplně. Dochoval se i kamenný kryt krypty, který se nachází před vchodem do hrobky. - Jedná se o slohově čistou novogotickou stavbu z roku 1888, která je kvalitním příkladem náhrobní architektury a je zajímavá i svým provedením a i výtvarnou a uměleckou kvalitou. Hrobka je cenným kulturním a uměleckým dědictvím a svojí slohovou čistotou se vymyká z běžné produkce obdobných pseudoslohových staveb. Mimořádně zajímavým a neobvyklým prvkem jsou terakotové okenní kružby, novogotické prvky, fiály s kraby a s kyticemi na nárožních pilířích. V interiéru se dochovaly původní klenební konstrukce. I přes zanedbaný stav si hrobka dosud nese prakticky úplnou historickou informaci a je tedy možné ji obnovit v téměř autentické podobě. Památková hodnota je umocněna i vazbou na šlechtický rod Nádherných, který patří k významným rodům na jihu Čech, který je připomínán již v 17. století. - Pozemek s kaplí patří firmě Zemědělská farma VETO, s.r.o. z Veselíčka.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz