← kaple sv. Jana a Pavla (Svinov) kaplička sv. Floriána (Svinov) →
20575 kostel Církve československé husitské

československá husitská
2.8.1933 (základní kámen) - jaro 1934
ve Stanislavského ulici

Věž a průčelí mají opravenou fasádu, zdivo zbytku lodi potřebuje natřít. - Husitská náboženská obec vznikla ve Svinově již v roce 1924, ale protože neměla ve vlastnictví žádnou budovu, scházeli se věřící přes rok v kreslírně místní školy; o Vánocích pak v tělocvičně. Tyto podmínky byly značně nevyhovující, a proto byl již v roce 1925 zakoupen pozemek a současně došlo k vyhlášení soutěže na návrh nové budovy. Kvůli nedostatku peněz se příprava stavby protáhla až do roku 1932, kdy byl návrh konečně vybrán. Šlo o návrh místního stavitele Valentina Stojeby, který byl posléze rovněž pověřen přípravou kompletní projektové dokumentace. Stavba byla slavnostně zahájena dne 2.8.1933 a zdarma se na ní podíleli místní věřící. Stavba byla dokončena na jaře roku 1934. Kostel byl silně poškozen při bojích v závěru 2. světové války; následně byl opraven. - Pozemek s kostelem patří Církvi československé husitské.