← kaplička (Krahulčí) kaple Nejsvětější Trojice (Krajková) →
20548 kostel sv. Jana Nepomuckého

V od vsi

vysoký, se dvěma věžemi

Má vcelku novou střechu, věže měděnou. Věž a průčelí mají opravenou fasádu, zbytek stavby potřebuje dosti natřít. - Síňový typ stavby nasvědčuje tomu, že šlo především o záměr postavit poutní kostel na velmi strategicky dobře zvoleném místě. Jedná se o výraznou stavbu mimořádné výšky. Objekt je koncipován jako jednolodní, orientovaná stavba s centralizující vysokou síní o půdorysu nerovnoramenného kříže, nad jehož středem se původně nacházela kopule či lucerna (její otvor je dodnes patrný), se šesti okny. Centrální ráz vytvářejí boční kaple, které evokují transept, neboť probíhají po celé výšce stavby. Loď přechází ve vítězný oblouk do prostoru protáhlého obdélného presbyteria, které je zakončeno obloukovým závěrem. Vnitřek kostela je na barokní poměry vcelku prostý a vzdušný. Přispívají k tomu také, až na postranní kaple zvýrazněné bleděmodrou a růžovou barvou, čistě bílé stěny včetně všech skulptur. Ve štítu boční lodi se nachází slepé oválné okno. Nad východním průčelím je dvojice věží. Při vstupu do kostela je portál s kamenným ostěním, v němž se nachází kartuš s aliančním erbem zakladatelů. Samotné čelo stavby je doplněno pilastrovým řádem a nikou se zpodobněním světce. Loď je zastřešena sedlovou, presbytář valbovou střechou. Okna v lodi jsou prolomena ve střední části výšky kostela, nikoliv u klenby. To v divákovi zanechává pocit, že je kostel nižší, než ve skutečnosti. Hlavní oltář je zasvěcen sv. Janu Nepomuckému, zobrazena je glorifikace světce. Ve výklencích bočních kaplí jsou další dva oltáře opatřené menzami. V každém z nich se nachází obraz, jejichž autorem byl Francois de Röettiers. Obraz v jižní kapli představuje svatého Františka z Assisi, na obrazu v severní kapli svatý Jan děkuje Svaté Trojici za dodání síly k plnění svých povinností. Z jihovýchodní strany ke kostelu přiléhá sakristie a část nedostavěných objektů původně zamýšleného kláštera, které až do konce 2. světové války sloužily jako panská myslivna (nyní jsou v soukromých rukou a slouží k rekreaci). - Poutní kostel byl postaven v letech 1726 - 1729, financoval jej František Antonín z Liechtensteinu - Kastelkornu se svou ženou Marií Annou z Hallweilu. Vysvěcen byl dne 4.7.1729, tedy asi čtyři měsíce po svatořečení Jana Nepomuckého, titulárním biskupem Jakubem Arnoštem Lichtensteinem. Údajně se tedy jedná o první oficiální zasvěcení kostela sv. Janu Nepomuckému v českých zemích. Kostel měl původně sloužit nejen jako cíl zbožných poutníků, ale měl také zajišťovat funkci klášterního kostela, patrně řádu františkánů, jak o tom svědčí nedokončené obytné křídlo připojené k objektu. - Dne 10.6.1830 ve 21 hodin vypukl po úderu blesku do severní věže požár, který posléze zachvátil i druhou věž. Oheň neušetřil ani střechu, krovy a přilehlou budovu nedokončeného kláštera. Poškozeny byly i oba zvony. Zůstal z nich pouze úlomek, na němž je zachycena Panna Marie s Ježíškem. Ten je dnes uložen v sakristii. V roce 1848 byly kostelu dodány dva nové zvony, které však byly za 1. světové války zrekvírovány. Nad hlavní lodí se vypínala pro barokní chrám typická kopule, která však nebyla po požáru znovu postavena. - Dne 18.8.1934 došlo při bouři k dalšímu požáru. Blesk uhodil do věží, které se při následném požáru zřítily na střechu a nenávratně ji poškodily. Zvon pořízený v roce 1929 propadl dolů, avšak nezničený uvízl mezi zdmi (za 2. světové války byl pak zabaven a roztaven). Interiér spolu s kůrem a varhanami nebyl zničen. Kostel byl pojištěn pouze na 45.000,- korun. Hrabě Leopold Podstatzky-Lichtenstein, tehdejší majitel panství, zadal telčské stavitelské firmě Karel Bartušek a František Filsak, aby opravila střechu, pokryla ji taškami, a navíc zabezpečila stavbu hromosvodem. Tyto stavitelské práce hradil z vlastních finančních prostředků. Zachoval se tak podle požadavků uvedených v závěti Františka Antonína z Lichtensteina-Kastelkornu. S rekonstrukcí kostela se začalo poměrně brzy a opravy probíhaly až do listopadu 1935. - V letech 1991 - 1992 byla provedena generální oprava kostela, při níž byl do kostela zaveden elektrický proud, a střechy věží byly pobity měděným plechem. V roce 1993 byl pořízen nový zvon a o rok později dva menší. - Pozemek s kostelem patří církvi.