← kaple (Velký Babylon) kaple Navštívení Panny Marie (Velký Břevnov) →
20541 kaple Panny Marie Lourdské

v klášterní zahradě

Zdivo v dolní části potřebuje místy opravit nátěr. Zařízená. - Pozdně barokní gloriet (gloriet je ozdobná zděná stavba v zahradě, obvykle ze stran otevřená a se sochařskou výzdobou, oslavující - odtud název - osobu nebo její čin) byl postaven v letech 1761 - 1763. Autor glorietu znám není; v účetních dokladech je dochován pouze záznam o „nové stavbě v zahradě“ bez bližšího určení. Drobné stavbě se dodnes říká „Josefka“ podle sochy sv. Josefa, pěstouna Páně, která v ní původně stávala. V 19. století byl gloriet adaptován na kapli; boční arkády byly zazděny, socha svatého Josefa byla odstraněna a kaple byla zasvěcena Panně Marii Lourdské. Kaple byla opravena roku 1939, kdy dostala novou střechu a dveře a bylo také upraveno její bezprostřední okolí. Během doby komunismu kaple zchátrala; její exteriér byl opraven v letech 2009 - 2012 v rámci první fáze revitalizace klášterní zahrady. Originál sochy Panny Marie je uložen v klášterním depozitáři pro případné budoucí restaurování. - Pozemek s kaplí patří církvi (Benediktinskému arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze - Břevnově).