← bývalý kostel sv. Vavřince (Bijadla) zvonička (Bílá Třemešná) →
20540 kaple sv. Antonína Paduánského

JZ od vsi, blízko silnice na Hlavatou

Má novou šindelovou střechu. - Před opravou byla narušená stabilita stavby, celá její konstrukce byla nakloněná a střecha byla v havarijním stavu. Postup při opravě zahrnoval následující kroky: demontáž střechy a její přemístění do dílenských prostor pro výrobu přesné kopie střechy; rozebrání a znovu sestavení zadní kamenné části kaple podle původní stavby na nové odizolované základy; vyrovnání a očištění kamenných základových patek pod sloupy; na takto připravené základové kameny byly ukotveny podkladní kameny pro dřevěné sloupy a natřeny bílou barvou; osazení nové střechy na zadní kamennou stěnu (vlastní konstrukce střechy je obitá dřevěnými deskami a šindelem, horní jehlan střechy s dřevěným křížem je oplechován); na závěr byly usazeny autentické vyřezávané dřevěné sloupy a opatřeny nátěrem. - Podle pověsti kdysi potkala nemilá břišní příhoda loveckého hosta ze Salajky, který se z pramene napil a uzdravil se. Když se o tom dozvěděl arcibiskup, nechal pramen upravit a postavit u něj dřevěnou kapli zasvěcenou sv. Antonínovi. Pověst o léčivé vodě může mít reálný základ, pramen je totiž sirovodíkový, i když ne tolik mineralizovaný jako nedaleká Smradlavá. - Pozemek s kaplí patří Biskupským lesům Biskupství ostravsko-opavského; Biskupské lesy v roce 2020 zorganizovaly opravu kaple.

Zdroj: biskupskelesy.cz; mapy.cz