← kaplička (Frymburk) kaple (Fryštát) →
20523 křížová cesta

Opravené (známka 100) ostatní

kaplička křížové cesty
ke kapli sv. Anny na kopci Marta

14 kamenných kapliček

Kapličky jsou opraveny, mají obrazy. - Křížová cesta na kopec Marta byla původně vybudována roku 1894. Čtrnáct zastavení postavených ze žuly vzniklo z iniciativy lipenského statkáře Adalberta Donauera, který na počátku 90. let 19. století věnoval na stavbu 600 zlatých. Za kamenické práce obdržel Jordán Wiltschko z Hořic 364 zlatých, křížovou cestu maloval malíř Hunčl z Lince, který za ně dostal 140 zlatých. Zbytek peněz byl zaplacen za dopravu, úpravu terénu a osazení jednotlivých kapliček a obrazů. - Procesí se zde konala až do vyhnání německých obyvatel roku 1946 každoročně třikrát, v letech 1947 - 1950 po jednom ročně. - Kaple Bolestné Panny Marie (Hohe Marter) byla poškozena při hledání domnělých pokladů, poškozena byla i křížová cesta. - Roku 1992 byla kaple restaurována a křížová cesta obnovena pod záštitou obce a za pomoci bývalých farníků, areál byl znovu posvěcen v sobotu 24.6.2000. - Pozemek se zastaveními křížové cesty patří městysu Frymburk.