židovská obřadní síň (Moravská Ostrava) →

v Českobratrské ulici, v někdejší ulici Karla Marxe č.p. 792

Městský stavební úřad v Moravské Ostravě informoval svým dopisem ze dne 17.11.1932 Okresní úřad v Moravské Ostravě, že zjistil, že ve dvorní budově domu č. 792 v ulici Karla Marxe je židovská modlitebna a dotázal se, zde byla tato schválena a za jakých podmínek. Na základě jednání s majitelem domu pak majitel dne 8.6.1933 požádal Okresní úřad v Moravské Ostravě o udělení stavebního povolení pro zřízení modlitebny ve dvorní budově; stavební povolení bylo vydáno dne 2.9.1933 a obsahovalo několik podmínek, které musel majitel domu splnit. Následně byla dvorní budova adaptována pro účely židovské modlitebny a již dne 5.10.1933 vydal Okresní úřad v Moravské Ostravě povolení k užívání židovské modlitebny ve dvorní budově. - Synagoga stála na dvojici parcel; obě (pozemkové parcely č. 1902/1 a 1903) patří městu Ostrava.

Zdroj: PhDr. Martin Juřica