židovský hřbitov (Mariánské Lázně) →
20504 modlitebna Církve adventistů sedmého dne

v ulici 28. října, dříve Zeyerově ulici č.p. 171

Na části bývalé modlitebny stojí panelový dům. - Modlitebna byla postavena v roce 1906 (stavební povolení vydáno v srpnu 1906, kolaudace proběhla v říjnu 1906 ve dvoře přízemního obytného domu č.p. 171. Plán modlitebny vytvořil František Bernard, který pravděpodobně vedl i stavební práce. V roce 1923 došlo k přestavbě modlitebny, byla provedena přístavba a částečná nadstavba patra modlitebny s bytem pastora; projekt a stavební práce dodala Severomoravská stavební společnost, s. r. o. V roce 1941 byla opravena fasáda. V roce 1949 došlo k opravě škod způsobených poddolováním. Modlitebna byla církvi zabavena v roce 1952 při zákazu církve. Později byla modlitebna zbořena v souvislosti se zbořením celého okolí kvůli panelovému sídlišti. - Modlitebna stála na dvojici parcel; obě (stavební parcela č. 1451 a pozemková parcela č. 160/1) patří městu Ostrava.

Zdroj: PhDr. Martin Juřica