kaple (Petrovičky) →

začátkem roku 1983
SV od vsi, v lese

Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená, zařízená. Vedle kaple jsou obrazy křížové cesty na betonových sloupcích. - Za prusko - rakouské války v roce 1866 přepadla skupina místních v Jablonném nad Orlicí pruský konvoj s potravinami. Po přestřelce zůstalo několik mrtvých. Prusové začali přepad vyšetřovat. Jeden z jeho hlavních iniciátorů, místní mlynář Vencl, se skryl v odlehlé rokli, v níž vyvěral silný pramen vody, a modlil se, aby jej vojáci nenašli. Vojáci mlynáře skutečně nevypátrali a po čase se z kraje stáhli. Z vděčnosti zavěsil mlynář Vencl v rokli na stromě obraz Panny Marie. Zanedlouho si toto místo oblíbil také místní farář, který si u vyvěrajícího pramene prý vyléčil tělesné neduhy. Záhy se to dozvěděli místní obyvatelé. Ti se zde začali scházet a na stromy věšeli svaté obrazy. V roce 1925 Filoména Marková z dolní části Čermné na místě nechala postavit křížovou cestu. - V roce 1982, v době komunistického režimu, se tři místní muži rozhodli postavit zde malou kapli. Petr Dušek, Václav Vondra a Ladislav Bednář pochopitelně neměli svolení komunistického úřadů. Tajně a svépomocí do kopce postupně vyváželi všechen materiál a nakonec opravdu kapli postavili. Po půl roce práce, dne 21.9.1982, místo tajně vysvětil farář Čeněk Ptáček. Už v zimě na počátku roku 1983 se však rozjela komunistická mašinérie a Státní bezpečnost vyslýchala občany z Petrovic okolí. Estébáci se psy poté obklíčili vesnici a lesní dělníci museli kapličku zbourat. Zbyl jen dřevěný přístřešek nad pramenem a schodiště ke kapličce. Po pádu komunistické totality se Petr Dušek rozhodl postavit kapli podruhé. Další dva původní stavitelé Ladislav Bednář a Václav Vondra se znovupostavení bohužel nedožili. Už dne 20.7.1991 obnovenou kapli posvětil královéhradecký biskup Karel Otčenášek. Na první mši se tehdy sešlo více než 700 věřících. Právě obnova kaple a slavnostní svěcení perzekvovaným biskupem Otčenáškem bylo pro místní obyvatele symbolickou výhrou nad totalitním režimem. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.