← kaple (Hájek) kaple (Hajniště) →

1773, přestavěna v 60. letech 19. století
u zámečku

se sanktusníkem

Střecha je kryta jen lepenkou, ta je hlavně nad průčelím stržena. Sanktusník nad průčelím je odstraněn. Omítka je silně poškozená. Zavřená, uvnitř opravená, zařízená. - Osada Hájek vznikla ve 2. polovině 17. století. Poprvé se připomíná v roce 1692, kdy byla její majitelkou Eleonora Terezie Ugartová. V roce 1756 získal Hájek majitel Chocně František Oldřich Kinský, který si zde v roce 1773 nechal vybudovat lovecký zámeček. - Zámek Hájek byl postaven na terase ve stráni mírně se svažující do údolí. Jedná se o patrovou obdélníkovou budovu s jednoduchou fasádou a mansardovou šindelovou střechou a lehce čtvrtkruhově vybranými nárožími. Budova je členěna mezipatrovou římsou. S kaplí je spojena dlouhým přímým schodištěm. Tentýž majitel také zřídil ve stejné době v Hájku lázně nad pramenem, který byl pokládán za léčivý. Nechal také postavit pozdně barokní kapli sv. Pantaleona. - Kinští drželi Hájek až do poloviny 20. století, nicméně po smrti Františka Oldřicha v roce 1792 již o něj neměli velkého zájmu. V 60. letech 19. století za Bedřicha Kinského byla zbořena lázeňská budova a barokní kaple byla nahrazena pseudogotickou. Bylo změněno i její zasvěcení (Panně Marii) a zámeček byl v roce 1870 přestavěn na myslivnu. V roce 1948 byl spolu s lesy kosteleckého velkostatku zestátněn a připadl do správy národního podniku Východočeské státní lesy. V roce 1992 byl zámeček s kaplí v rámci restituce spolu s okolními lesy vrácen Josefu Kinskému. V roce 2013 byl zámeček s kaplí prodán Michalu Důjkovi, potomkovi hraběcího rodu Bubnů z Litic. Ten památku v roce 2021 prodal rodině současného majitele Philippa Charfreitaga. - Pozemek s kaplí patří firmě Frigotherm, s.r.o. z Prahy; ta vlastní i přilehlý zámeček. Majitel plánuje obnovu zámečku i kaple.