← kaple (Dolnice) hrobka rodiny Fornerovy (Doly) →
20440 evangelický hřbitov

Torzální (známka 0) ostatní

hřbitovy
evangelická
v Partyzánské ulici, JZ od katolického kostela

Bývalý hřbitov je z větší části zarostlý a neudržovaný. Přední část hřbitova je celkem průchozí, zadní část je zarostlá, některé náhrobky popadané, jsou zde otevřené a vykradené hroby. Těsně za hřbitovem se nachází halda z dolů. - Pozemek mezi koloniemi Báňské a hutní společnosti Nový Jork a Mexiko určený ke zbudování hřbitova zakoupil Evangelický hřbitovní spolek pro Karvinou a Solcu od manželů Evy a Józefa Krainových v roce 1903. - Roku 1923 byl hřbitov rozšířen; rozšířená část hřbitova byla posvěcena dne 22.7.1923. - Počátkem roku 1976 se kvůli poddolování přestalo na hřbitově pohřbívat a začal chátrat. - Pozemek se hřbitovem patří Slezské církvi evangelické augsburského vyznání. Od roku 2017 začali o hřbitov dobrovolnicky pečovat členové Beerclubu. V roce 2021 si vzal obnovu hřbitova si vzal pod svou záštitu nový spolek Olza Pro, který chce pečovat o slezské památky. Spolek chce být partnerem k jednání s vlastníkem hřbitova, evangelickou církví augsburského vyznání, a úřady. Spolek plánuje mj. zpevnit a odvodnit přístupovou cestu, vytáhnout zřícenou věž kaple interiéru a usadit ji jako památku na volné místo vedle kaple a zakonzervovat budovu tak, aby se dál nerozpadávala. Do budoucna plánuje kapli zrekonstruovat.

Zdroj: Jan Polakovič, Jakub Ivánek