← kaple Srdce Pána Ježíše (Staré Město) kaple sv. Eligia (Staré Město) →

počátek 17. století
ve 2. patře Z traktu Klementina

Kaple sv. Jana Nepomuckého vznikla snad počátkem 17. století a někdy v roce 1729 byla zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. Z roku 1761 pocházejí její rokokové úpravy. V roce 1782 byla kaple zpřístupněna veřejnosti. Kaple byla z větší části zničena v průběhu přestavby Klementina podle plánů Ladislava Machoně v letech 1928 - 1930, kdy bylo přes kapli vybudováno schodiště do podkroví. Torzo kaple přežilo snad jako jediný prvek původního 4. nadzemního podlaží celého komplexu Klementina, protože během těchto úprav byl původní objekt Klementina v podstatě odříznut v místě podlahy 4. nadzemního podlaží a celá konstrukce včetně nosné konstrukce podlahy byla nahrazena železobetonovými konstrukcemi, včetně konstrukce střechy. - Z kaple po této přestavbě zůstal jen výklenek s rokokovým oltářem na podestě schodiště. Z původních fresek se zachovala jen torza, ale i tak lze jejich náměty bezpečně rozeznat - freska vlevo zobrazuje sv. Jana Nepomuckého před králem Václavem IV., vpravo smrt sv. Jana Nepomuckého ve Vltavě a na stropě je sv. Jan Nepomucký v oblacích obklopený anděli. Vstup z mezipodesty rámují pilastry s římsovými hlavicemi, ukončen je půloválným frontonem s rokokovou kartuší doplněnou chronogramem 1761. Placku pokrývá nástropní freska s Apotheosou sv. Jana Nepomuckého. Oltář u čelní zdi (dnes bez sochy sv. Jana Nepomuckého) s plastikami klečících andělů. - Pozemek s kaplí patří Národní knihovně České republiky.

Zdroj: Kateřina Hekrdlová, Umělecké památky Prahy