← kostel sv. Stanislava (Měrunice) kostel sv. Markéty (Městec Králové) →
20435 kaplička sv. Anny

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

19. století, později upravovaná
v Otínské ulici u domu č.p. 135

Kaplička měla obdélný půdorys se segmentovým závěrem. Měla mírně vystupující podezdívku a hladkou fasádu, v průčelí prolomenou segmentově zaklenutou nikou uzavřenou dvoukřídlým pravoúhlým oknem. Před kapličkou byly tři široké stupně. V závě­ru byl přistavěn opěrný pilíř. Střecha byla pultová, krytá plechem, ve vrcholu byl umístěn kříž. - Kaplička byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana kapličky byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 1.1.1979. Následně byla kaplička roku 1980 zbořena v souvislosti s výstavbou mostu a rozšířením místní pozemní komunikace.- Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1835. - Pozemek, na němž kaplička stála, je v soukromém vlastnictví (Petr Barák z Brna a Milada Šimková z Brna).