← kostel sv. Havla (Úhošťany) kaple Blahoslavené Panny Marie (Újezd) →
20406 kaple sv. Antonína Paduánského

S od vsi

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Korunní římsa je místy přezděna. Zavřená, zařízená. - Barokní kaple byla postavena v 1. polovině 18. století a patřila do majetku panského dvora. Nikdy nebyla církevním majetkem. Farností vždy patřila do Vilémova. Z těchto důvodů vznikla povinnost majitele dvora zajišťovat jednou za tři týdny dovoz pana faráře z Vilémova do Úhrova na nedělní bohoslužbu. - V roce 1916 byly zvony z věže zrekvírovány pro vojenské účely. Od té doby nebyly již žádné zvony instalovány, ale oba vyřezávané držáky zvonů jsou dodnes ve věži. V roce 1948 byl objekt znárodněn, včetně ostatních památek. V roce 1956 byl do obce zaveden elektrický proud a osvětlení se dočkala i kaple. Do 60. let minulého století se v obci konaly na svátek sv. Antonína, tj. 13. června, slavné poutě. Stánky pouťových prodejců lemovaly cestu od kaple až ke vsi. - V roce 1968 byla provedena větší údržba kaple, která zahrnovala opravu omítek, výměnu oken, obnovu pozlacení oltáře a obrazu sv. Antonína. Částečně byla přeložena střešní krytina a provedeny nátěry vnitřních a venkovních omítek. V 70. – 80. letech byla kaple využívána na nepravidelné nedělní bohoslužby a církevní pohřby. Po roce 1989, na základě zákona o půdě, byla kaple vrácena původnímu majiteli, kdy pro vydání nemovitosti je podle zákona určena povinná osoba Obec Kraborovice. Tato okolnost vznikla v důsledku osamostatnění Obce Kraborovice od Obce Vilémov k 1.1.1991. - Počátkem 90. let byla kaple několikrát vykradena a nenávratně zmizely cenné obrazy a sochy andělů. Restituent byl proto nucen objekt lépe zabezpečit. Nechal instalovat nové dřevěné vchodové dveře a upravit kovovou mříž u vchodu. Zároveň nainstaloval nový elektrický rozvaděč. Rodina majitelů vysadila u vchodu dvě lípy a tím doplnila stávající stromořadí lip. Pozemek okolo kaple byl vyčištěn od náletové zeleně. Poškozená střecha lodi kaple byla opravena v roce 2010, následně byly opraveny i sanktusník a fasáda. - Kaple je využívána i pro kulturní akce (Hubertská mše, setkání rodáků, pouťové bohoslužby). - Pozemek s kaplí patří obci Kraborovice; obec zorganizovala v letech 2013 - 2015 opravu kaple s využitím dotací od kraje Vysočina.