← kostel sv. Valentýna (Staré Město) kostel sv. Vojtěcha (Staré Město) →
20379 premonstrátská kolej sv. Norberta (Norbertinum)

Zaniklé (známka 600) zděné kláštery

klášter
v Revoluční ulici

Ve 2. čtvrtině 13. století získal řád německých rytířů starší románský kostel sv. Benedikta. Předpokládá se, že stavba byla součástí panského dvorce. Řád měl dostatek prostředků ke komplexní přestavbě celého areálu; původní kostel byl postupně rozšířen o dvě boční lodě, přičemž severní byla ukončena apsidou. Při této přestavbě zanikla i věž. Němečtí rytíři si u kostela také zřídili svou komendu, do které byl zahrnut i starší románský dům v okolí kostela. Kostel zůstal vně komendy. Po husitských válkách byla komenda opuštěna a její areál byl zabydlen řemeslníky a dalšími obyvateli města. V 17. století získali větší část areálu strahovští premonstráti a v letech 1637 - 1640 zde vystavěli seminář a gymnázium - kolej sv. Norberta (tzv. Norbertinum). V roce 1701 na místě dosavadního kostela postavili nový barokní chrám sv. Benedikta. Církevní historii areálu uzavřely josefinské reformy. Budovy Norbertina převzal vojenský erár a v roce 1792 Novoměstský ústav šlechtičen; ještě v tomto roce byl barokní kostel zbořen. Novoměstský ústav šlechtičen budovu Norbertina využíval až do svého zrušení v roce 1919. V roce 1928 byla budova zbořena a na jejím místě byl zčásti postaven blok funkcionalistických domů, zčásti byla na jeho místo rozšířena Revoluční ulice. - Norbertinum stálo na pětici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 697 a 696) patří firmě VIG Fund, a.s. z Prahy, další tři (pozemkové parcely č. 1018/6, 1018/1 a 1018/4) patří městu Praha.