20371 kaple sv. Floriána

autohavárie
(1. polovina 19. století), nová 2022 - 16.9.2022 (posvěcení)
na S okraji vsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Původní kaple pocházela pravděpodobně z 18. století. Kdy přesně byla postavena a vysvěcena, není známo. V roce 1833 již byla zaznačena v císařském povinném otisku stabilního katastru. Z údajů nalezených ve fondu Farního úřadu v Drahanovicích vyplývá, že kaple stála na místě již v roce 1839. Jediná zmínka o ní je uvedena v Soupisu kaplí, křížů a soch ve farnosti z roku 1839 (inv. č. 71, kart. 1). Ve vsi je zaznamenána jediná kaple, stojící dle příslušného německy psaného zápisu „u vsi u cesty do Náměště“. Popsána je jako „malá zděná kaple ke cti sv. Floriána“ s tím, že není znám rok její výstavby, ani jejího vysvěcení, ani jméno jejího zakladatele. Je zde uvedena pouze následující poznámka (v překladu německého textu): „Jelikož tato kaple stojí na vrchnostenském pozemku, dodává materiál (na její opravy) vrchnost a obec platí jen řemeslníky“. – Vzhledem k tomu, že se ve vrstvách výmaleb v interiéru kaple objevila i jedna vrstva modré barvy, které odkazuje k Panně Marii, lze uvažovat i o možnosti, že kaple byla v pozdější době zasvěcena současně sv. Floriánovi i Panně Marii; připouštějí to i prameny zmiňující tuto kapli. – Menší část souvrství vnitřní omítky původní historické stavby je uchovávána ve skleněné schránce uvnitř kaple. – Obec Drahanovice zorganizovala v roce 2022 obnovu kaple v původní podobě, ale posunutou o necelé 3 m dále od silnice (půdorys původní kaple je vyznačen barevně v dlažbě před kaplí). - Do původní kaple dne 15.9.2020 narazilo při dopravní nehodě auto a silně poškodilo její zdivo; to bylo popraskané, celá pravá polovina stavby se odkláněla od zbytku stavby. Kaple byla proto provizorně stažena popruhy, podepřena dřevěnými břevny a obehnána páskou. V roce 2022 bylo její zdivo rozebráno a z původního zdiva byla postavena kaple nová. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Pozemek s kaplí patří obci Drahanovice; obnovená kaple byla slavnostně posvěcena dne 16.9.2022.

Zdroj: olomoucky.denik.cz