30. léta 20. století
S od vsi, na kraji lesa

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. - Kapličku postavil ve 30. letech 20. století pan Rudolf Strejc. Kolem roku 1934 koupil přilehlou chmelnici a na počest narození své dcery Soni (narozena dne 1.6.1931) postavil jako poděkování kapličku. - Pozemek s kapličkou patří městu Kryry; město v roce 2020 zorganizovalo opravu kapličky.

Zdroj: David Šebesta, Alla Želinská

• Pavel Prášil napsal 25.09.2023 09:35

Myslím si, že původní kaplička nebyla nijak významnou a starobylou památkou. Přesto, si takový smutný osud, jako je tato devastační "oprava" nezasloužila. Stavba by jistě vydržela ještě nějakou dobu chátrat, než by se našel někdo, kdo by jí dokázal citlivě a levně opravit. Tohle nedává smysl.

Mám obavu, že když se rozhodli kapličku opravit, neměli žádné foto její původní podoby, takže vůbec netušili, jak dříve vypadala...