← kaple sv. Václava (Svojkov) kaplička (Svojkov) →
20299 křížová cesta

Opravené (známka 100) dřevěné kapličky

kaplička křížové cesty
SV od vsi, v Modlivém dole

Dřevěné sloupky s kopiemi původních obrazů jednotlivých zastavení byly postaveny v roce 2016. - Podél cesty ze Svojkova ke kapli Panny Marie Lourdské v Modlivém dole byly ve 2. polovině 19. století připevněny na stromy obrazy se 14 zastaveními křížové cesty. Do roku 1945 bylo místo hojně navštěvováno poutníky a konaly se zde i významné církevní slavnosti. Po roce 1945 kaple zchátrala. Obrazy se zastaveními nechal farář Ladislav Kubíček v roce 1973 kvůli hrozbě zničení sejmout ze stromů a uložit do kaple sv. Václava ve Svojkově. Tradice poutí byla obnovena v roce 1996 a od té doby zde každoročně bývá poutí dne 1. května zahajován Mariánský měsíc. - Pozemek s křížovou cestou patří Lesům ČR, s.p.; podnik v roce 2016 zorganizoval opravu cesty ke kapli a obnovu zastavení křížové cesty; kopie původních obrazů byly připevněny na dřevěné sloupky a rozmístěny v původní trase. Slavnostní posvěcení obnovené křížové cesty se konalo dne 27.11.2016.