← kaple sv. Vojtěcha s hrobkou rodiny Kleinů (Sobotín) kaplička (Sobotín) →
20293 Husova kaple

evangelická
na rohu ulic Fügnerova a Tyršova

Střecha je mírně poškozená. Omítka je silně poškozená. Otevřená, uvnitř je nepořádek. - Malý evangelický sbor v Sobotce vznikl po polovině 19. století přistěhováním několika rodin z venkova. Ve městě se příležitostně konaly bohoslužby obstarávané reformovaným sborem v Bošíně. V roce 1868 byla ustavena kazatelská stanice reformovaného sboru v Libštátě, s nímž evangelický sbor v Sobotce vstoupil do Českobratrské církve evangelické. Evangelické bohoslužby se ve městě konaly zhruba jednou měsíčně v soukromí či v pronajatých prostorách. Někdy na počátku 20. století získali evangelíci domek, který si upravili jako modlitebnu. Dne 23.4.1910 si ale místní kazatelská stanice koupila pozemek na stavbu nové modlitebny a proto dne 1.1.1911 dosavadní domek využívaný jako modlitebna prodala s tím, že v mezidobí se budou bohoslužby konat ve škole. K výstavbě nové modlitebny ale nedošlo a kazatelská stanice pozemek opět prodala, protože město Sobotka v roce 1912 evangelíkům výhodně prodalo jiný stavební pozemek. Výhodný prodej ale město doprovodilo podmínkou, že si evangelíci modlitebnu postaví do konce roku 1914 (později byl termín prodloužen do Husova výročí v roce 1915). Protože kazatelská stanice v Sobotce měla méně než 50 členů, bylo pro ni velmi obtížné získat prostředky na výstavbu nové modlitebny. Se stavbou Husovy kaple v Tyršově ulici tak začala až v roce 1915 a současně plnila všechny církevní časopisy zoufalými žádostmi o finanční přispění. Po řadě zdržení byla nakonec nová Husova kaple posvěcena až dne 1.11.1916, město však od sankce za nedodržení termínu ustoupilo. - Kaple je podélná stavba s prvky kubismu, na jejíž zadní část navazuje menší obytné stavení. - Poté, co v 90. letech 20. století kazatelská stanice v Sobotce zanikla, přestala být kaple užívána, zchátrala a nakonec byla prodána do soukromých rukou. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Petr Koťátko ze Sobotky).

Zdroj: Zdeněk Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických kostelů