20290 kostel sv. Kříže

S od města, SV od někdejšího hradiště Hůrka

V terénu jsou zachovány základy kostela. - Za východním valem mimo hradiště Hůrka bývalo předhradí, kde stával šlechtický purkrabský dvorec s kostelem svatého Kříže, jehož základy byly odkryty v roce 1921. - Kostel byl založen ve 12. století pravděpodobně Drslavem I., kastelánem na hradě v Plzni. - Na západní straně byl objekt spojen zvýšeným mostem s protilehlým dvorcem. V základech kostela byla nalezena dětská stavební oběť, v základech dvorce pak oběť odsouzence bez levé dlaně a bez pravého chodidla. - Kostel sv. Kříže byl větší než nedaleký kostel sv. Vavřince, zanikl však mnohem dříve - v roce 1651 už se v seznamu staroplzeneckých kostelů neuvádí. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Starý Plzenec.

Zdroj: staryplzenec.cz