← kostel sv. Kříže Většího (Staré Město) kostel sv. Linharta (Staré Město) →
20287 kostel sv. Ondřeje

v Betlémské ulici

Kostel byl vysvěcen za přítomnosti knížete Vladislava I. a jeho manželky Judity roku 1165 biskupem Danielem. Při tomto aktu byly vloženy do jeho oltáře ostatky 25 světců včetně ostatků českých patronů a jejich pravost byla potvrzena biskupskou autentikou. Ve 12. století byl kostel v majetku ostrovského kláštera, proto se svěcení kostela se zúčastnil i ostrovský opat Petr. V roce 1288 získali kostel premonstráti z Milevska a od roku 1310 byl v majetku zbraslavského kláštera. Po požáru roku 1336 byl kostel přestavěn goticky a dne 22.12.1337 byl znovu slavnostně vysvěcen. Při tomto novém svěcení byla nalezena do oltáře vložená autentika; její nález byl zaznamenán Petrem Žitavským ve Zbraslavské kronice. V 15. století patřil kostel kališníkům. Jako zchátralý byl roku 1596 obnoven a opraven. Na krátký čas v něm sídlili dominikáni, po nich se vrátil do majetku zbraslavského kláštera. Při josefinských reformách byl roku 1785 spolu s řádem zrušen a odsvěcen a poté prodán i s opatským domem za 6.691 zlatých do soukromých rukou; následně byl využíván jako truhlářská dílna. - Při rozšiřování Betlémské ulice v roce 1874 byl kostel zbořen a na jeho malé části byla v letech 1888 - 1898 postavena Městská průmyslová škola strojnická. - Podoba kostela se zachovala na Langweilově modelu Prahy a na obrazu z roku 1874 od Vincence Morstadta. Byla to jednolodní stavba složená ze široké lodi zpevněné opěráky a obdélného, pětiboce uzavřeného presbytáře. Nad západním štítem měla sanktusník. Areál byl ohrazen kamennou zdí a patřila k němu samostatně stojící kostnice. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1138 a 220) patří městu Praha.