← kostel sv. Linharta (Staré Město) kostel sv. Ondřeje (Staré Město) →
20277 kostel sv. Štěpána

v ulici Karoliny Světlé, na místě dnešního domu č.p. 315

Kostel byl vybudován ve 13. století. Měl čtvercový půdorys, vedle něj stála zvonice a kolem něho byl hřbitov. Kostel měl pět oltářů; hlavní oltář sv. Štěpána pocházel od Jana Jakuba Quirina Jahna. Od roku 1524 v kostele sídlili pauláni, kteří se poté přestěhovali do nedalekého kostela sv. Salvátora. Kostel roku 1590 vyhořel, následující rok byl obnoven. V roce 1593 byl na jeho strop vymalován erb donátora rekonstrukce Jakuba Granovského z Granova. V roce 1789 byl kostel v rámci josefinských reforem uzavřen, prodán v dražbě a někdy po roce 1790 zbořen. - Kostel byl pojmenován po svatém Štěpánovi a byl nazýván kostel sv. Štěpána Menšího, aby se odlišil od mnohem většího kostela sv. Štěpána na Novém Městě. Býval též nazýván sv. Štěpán ve zdi, protože kolem vedlo pražské opevnění. Vzhledem k tomu, že poblíž kostela stávala od roku 1438 Rečkova kolej, pro kterou se zde sloužily bohoslužby, říkalo se mu i kaple Rečkovy koleje či kaple chudých studentů. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Olga Correntiová z Plzně, David Pokorný z Prahy a MUDr. Hana Rusňáková z Plzně).