← kaple Panny Marie (Bohatice) kaple (Bohdalovice) →
20267 kaplička Panny Marie

Opravené (známka 99) dřevěné kapličky

ZJZ od vsi, v lese

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Místo studánky jsou dnes studny obecního vodovodu. - Nedaleko silnice mezi obcemi Mnich a Bohdalín se v lese po levé straně silnice nachází tzv. Váňova studánka s pramenem a kapličkou. - Podle legendy voda z pramene vyléčila těžce nemocnou dceru ze statku v Mnichu. Rodina nechala z vděčnosti vystavět na vrchu u studánky dřevěnou kapličku, která byla po roce 1948 zničena při stavbě vodojemu. - Váňova studánka ve vzpomínkách paní Marie Volfové: „Když se vydáte v lese nad Bohdalínem po vyšlapané cestičce, dojdete až k Váňově studánce. V dávných dobách toto místo patřilo k oblíbeným cílům poutníků. Věřili, že voda v této studánce je léčivá, hlavně na oči. U studánky na kamenném podstavci v zasklené dřevěné skříňce stála socha Panny Marie. Můj pradědeček vyprávěl svým vnukům, jak se sem každou neděli scházívali poutníci, aby si u tohoto oltáříčku vyprosili uzdravení a pomoc ve všech nesnázích života. I on k Váňově studánce často chodíval. Byly tu prý i krámky s perníkem jako na jiných poutích. Jednoho dne zřejmě někdo zapálil svíčku blizoučko sochy a ta i s oltáříčkem shořela. V následujících letech nikdo oltáříček neobnovil a poutní místo Váňova studánka pomalu upadalo do zapomnění. V roce 1934, když mi byly 4 roky, jsem se těžce rozstonala. Moje zoufalá maminka se modlila k Panně Marii a prosila ji, abych nezemřela a zase se uzdravila. Slíbila, že nechá zhotovit novou skříňku, opatří sochu Panny Marie a vše u Váňovy studánky upraví tak, jak to bylo před požárem. Já jsem se jako zázrakem uzdravila a maminka splnila svůj slib. Společně se svou sousedkou, paní Kopřivovou, která pocházela z Polska, novou skříňku se sochou Panny Marie umístily na původní kamenný podstavec a upravily okolí studánky. Lidé sem zase začali chodit, zdobit oltáříček a modlit se k Panně Marii. Nový oltáříček zde byl hodně let. Poutní procesí ze širokého okolí již sem sice nechodila, ale scházívali se tu sousedé z okolích vesnic v neděli odpoledne pomodlit se, zazpívat si mariánské písničky a chvíli si odpočinout. Další týden při práci vzpomínali na hezkou neděli u Váňovy studánky a těšili se na další setkání. I dnes hodně lidí jezdí k Váňově studánce pro vodu. Těžkou říci, zda je léčivá, ale je moc dobrá a vydrží dlouho jako čerstvá. - V roce 1995 byla na místě postavena a dne 14.10.1995 posvěcena jako náhrada dřevěná kaplička, jejíž stavba byla financována z darů věřících. V roce 2016 byla nahrazena kapličkou zděnou. - Několikrát do roka se ke kapličce pořádají poutě zakončené mší. - Pozemek s kapličkou patří obci Bohdalín.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa Soběslavska a Třeboňska s přilehlou částí