20264 bývalý poutní kostel sv. Markéty

konec 15. století
JV od vsi, v lese

Střecha je chatrná a místy vyspravená. Omítka je silně poškozená. Původní okna jsou zčásti zazděná. Slouží jako skladiště. - Poutní kostel sv. Markéty se připomíná již na konci 15. století. Pravděpodobně jej nechal vystavět Jindřich z Hradce. - První zmínka o poutním kostele je uvedena v listině papežského legáta kardinála Petra ze dne 18.6.1503. Kardinál udělil odpustky všem poutníkům, kteří se v určené dny v kostele sv. Markéty vyzpovídají a pomodlí. - V roce 1578 byl kostel opravován a panský truhlář tu vyrobil nový strop za 3,5 kopy grošů. - U kostela trvale sídlilo několik poustevníků. První je doložen už roku 1579 a posledním známým byl v roce 1722 Kristián Sommer. - V letech 1684 - 1685 byl kostel nově vydlážděn žulovými bloky. - Od roku 1594 drželi patronátní právo jezuité z Jindřichova Hradce. V roce 1697 se kostel připomíná jako součást farnosti Kratochvíle. Roku 1728 byl kostel opět opravován. - Během církevních reforem Josefa II. byl kostel zrušen. Dne 21.10.1786 byl kostel sv. Markéty oceněn vikariátem na 2.135 zlatých, zatímco panskými úředníky na pouhých 1.140 zl. - Podle provedeného soupisu se ve svatyni nacházelo antependium a tři malované oltáře. Kazatelna z kostela byla přenesena do tehdy nově postaveného kostela v Člunku. - Dne 21.11.1789 zakoupilo kostel sv. Markéty a další zrušený kostel sv. Anny jindřichohradecké panství za 100 zlatých. - Později byl kostel sv. Markéty upraven jako stodola a kůlna. V roce 1829 projevil o bývalou svatyni zájem továrník Franz Riegl z Jindřichova Hradce a plánoval zde zřídit továrnu na výrobu barviv. Svůj záměr však nakonec nerealizoval. - Kostelík se skládá z obdélné lodi o rozměrech 10,3 x 8,5 m a obdélného, pětiboce uzavřeného presbytáře. Některá gotická okna byla v baroku upravena a rozšířena. Zvon sv. Markéty, který původně visel buď zde, nebo v kostele sv. Anny, byl přenesen do kostela sv. Jana Nepomuckého v Člunku. - Z tohoto kostela pravděpodobně pochází gotická dřevořezba Piety, zvané Lásenické (výška 126 cm). Je datována do doby kolem roku 1380 a má zachovány zbytky původní polychromie. Ze zrušeného kostela se nějakým způsobem dostala do kaple v Lásenici u Jindřichova Hradce, odkud přešla roku 1949 do majetku Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Dnes je vystavena v expozici starého českého umění v Anežském klášteře Národní galerie v Praze. - Dnes je objekt využíván jako stodola. - Pozemek s bývalým kostelem je v soukromém vlastnictví (Jana Petrů z Prahy a Markéta von Hagen ze Švýcarska).