← kaplička (Klášterec nad Ohří) sedm kapliček (Klášterec nad Ohří) →
20261 Loretánská kaple

na místě staré porcelánky

Loretánskou kapli založil Michael Osvald hrabě Thun roku 1682. Stála přibližně 300 metrů východně od kostela Nejsvětější Trojice na návrší za městem. - Roku 1691 nechal hrabě Thun dále postavit sedm kapliček s výjevy znázorňujícími sedm bolestí Panny Marie na cestě mezi Loretánskou kaplí a kaplí Panny Marie, která stávala v místech dnešního pilíře železničního mostu. - Stavitelem loretánské kaple pilastrolisénového typu byl J. Rossi da Luca. Do péče byla svěřena loretánskému knězi, který obýval kaplanku. Při josefínských reformách byla kaple roku 1790 uzavřena, spolu s kaplankou prodána a později zbořena. - Nápis na budově, který byl zaznamenán J. Schallerem, zněl: „Ioannes Ernestus D. G. Episcopus Segoviensis S. R. I. Princeps et Comes de Thun, Canonicus Salisburgensis et Passv., per Styriam&c. Vicarius Generalis consecravit 29. Sept. Hanc sacramaedem Nazarethicae consimilem fieri fecit Mich. Osvald. S. R. I.Comes de Thun Anno MDCLXXXII.“ - Na pozemcích v okolí kaple se nacházela klášterecká porcelánka. Při jejím rozšiřování za vlastníka závodu Josefa Matyáše Thuna byl na místě původní loretánské kaple zřízen přízemní dům. V dubnu 1794 došlo k prvnímu pálení v peci, která byla umístěna již v opuštěné loretánské kapli. Přibližně v témže roce byla kaple zbořena. - Zvon ze zrušené lorety byl přenesen do sanktusníku kostela Nejsvětější Trojice.