← kaplička (Příbram) synagoga (Příbram) →
20255 kaplička sv. Jana Nepomuckého

u nemocnice, poblíž ulice Gen. R. Tesaříka

Má novou střechu. Bez dvířek, prázdná. Zdivo dole místy potřebuje spravit nátěr. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Dřevěná kaplička sv. Jana Nepomuckého se poprvé zmiňuje v písemných pramenech zřejmě k únoru 1709, dvacet let před svatořečením generálního vikáře pražského arcibiskupství Jana z Pomuku. Vrch, na kterém stojí, se také po několik století nazýval Svatojánským vrškem. Ke kapličce logicky směřovala z centra Příbrami Svatojánská ulice, jejíž pozůstatky byly po asanaci města za komunismu přejmenovány na ideologicky „vhodnější" Hradební ulici. Když město postavilo roku 1878 kapli na hřbitově, obecní rada a zastupitelstvo Příbrami v čele se starostou Karlem Hailem se dne 25.9.1878 usnesly, aby z materiálu, který zbyl po stavbě hřbitovní kaple, byla na Svatojánském vršku místo stávající dřevěné kapličky na vhodnějším místě postavena nová kaplička sv. Jana ve stejném stylu. Dále bylo rozhodnuto, že se má cesta mezi obecními poli, která vedla k původní kapličce, přeložit níže severovýchodním směrem - tak, aby se z ní sešlo přímo na silnici k Trhovým Dušníkům. Přední strana nové kapličky s výklenkem a sochou světce proto směřovala k této nové cestě. Poblíž kapličky se konala například veřejná cvičení Sokola a byl odtud krásný výhled na Brdy. V roce 1954 byla kaplička „zrušena" z důvodu výstavby blízké nemocnice; těsně u kapličky vyrostla panelová budova (snad ústředny). Cesta kolem kapličky byla zrušena. Úřady zřejmě předpokládaly, že kaplička v tichosti zanikne. Sochu sv. Jana Nepomuckého z kapličky převzala do úschovy jedna obyvatelka města. Kaplička od té doby chátrala, teprve po roce 2010 se začala o její historii a osud zajímat MUDr. Ludmila Ripová, která ji měla spojenou se vzpomínkami na dětství. Díky její vytrvalosti, sponzorům a přispění Města Příbram včetně jeho technických služeb a dalších subjektů byla kaplička v roce 2016 opravena a její okolí bylo upraveno. Kaplička byla po opravě slavnostně znovu posvěcena dne 28.10.2016. - Pozemek s kapličkou patří firmě Oblastní nemocnice Příbram, a.s. z Příbrami.

Zdroj: pribramsky.denik.cz