← kaple Panny Marie (Polkovice) kostel sv. Martina (Polná na Šumavě) →

Opravené (známka 200) zděné synagogy

na Karlově náměstí, č.p. 532

Má novou střechu. Má novou, nenatřenou omítku. Uvnitř ponechána bez omítek. Zařízená. - Synagoga v Polné se nachází na Karlově náměstí jako č.p. 532. Je veřejně přístupná a od září 2000 v ní sídlí Regionální židovské muzeum. Má galerii pro ženy, jež mívala samostatný vchod, a na níž je dnes expozice Příběh Leopolda Hilsnera. V mužské části je pak umístěna expozice o historii Židů v Polné. - Stavitel ji vybudoval na obdélníkovém půdorysu a na východní straně nechal její základy podepřít oblým vyztužením. Hlavní sál synagogy měřil 7,5 x 12,8 metrů. Z původního barokního vzhledu stavby mohou v současnosti návštěvníci spatřit čtyři typicky protáhlá okna s lomeným obloukem, po požárech byla několikrát přestavěna do novogotického slohu. V letech 1996 - 2000 prošla rekonstrukcí, při které se objevily zbytky původní výmalby. - První modlitebna místních Židů se nacházela v prkenné boudě. Později tuto funkci převzal soukromý dům Žida Samuela. Polenská židovská obec dne 14.8.1684 uzavřela s majiteli polenského panství smlouvu na stavbu zděné synagogy s rituální lázní. Stavba si vyžádala 474 zlatých a 41,5 krejcaru. Část nákladů bylo uhrazeno hotově, zbývajících 250 zlatých se platilo ve splátkách. - Byla vícekrát přestavěna, naposledy po požáru v letech 1861 - 1864 v gotizujícím stylu. Po dobu rekonstrukce židovské obci majitelé panství prominuli povinný odvod ze synagogy a dokonce jim přispěli na opravu. - Svému původnímu účelu sloužila do roku 1943, kdy si v ní nacisté vybudovali sklad. Roku 1951 budovu zakoupila církev československá husitská, avšak bohoslužby se zde už nikdy nekonaly, po rozhodnutí komunistických úřadů se ze svatostánku stalo skladiště barev a chemických hnojiv a stavba tak chátrala. V 80. letech 20. století se propadla střecha. - Až Klub za historickou Polnou po listopadu 1989 zachránil synagogu před demolicí a zorganizoval opravu budovy. - Dne 19.7.1994 byla synagoga s rabínským domem navrácena Židovské obci v Praze. - Synagoga je chráněna jako kulturní památka České republiky. - Pozemek se synagogou patří Federaci židovských obcí v České republice.