← márnice židovského hřbitova (Ledeč nad Sázavou) márnice židovského hřbitova (Lednice) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

v ulici Na Potoce č.p. 252

Má mírně poškozenou šindelovou střechu. - Bývalá synagoga stojí nedaleko Husova náměstí v ulici Na Potoce č.p. 252. - Byla postavena na pozemku koupeném od vrchnosti v roce 1739. Ke koupi došlo po vyhoření staré synagogy, která ve městě existovala od roku 1606. Podle starých židovských tradic se musela synagoga stavět blíže vodnímu zdroji, proto bylo vybráno místo u potoka, který je v současné době zakryt. - Budova je přízemní stavba ve stylu vesnického baroka. Upravena byla klasicistně po požáru v 19. století. Zajímavější je interiér synagogy, zejména klenby, štukatérská výzdoba a ženská galerie. - Bohoslužby se zde konaly do 2. světové války, v roce 1942 židovská obec v Ledči zanikla kvůli odchodu židovských obyvatel do koncentračních táborů, z nichž se do Ledče již nikdo nevrátil. Německé úřady odvezly všechny vzácné památky ze synagogy do skladu v Praze, kde mělo být vybudováno muzeum vyhynulé židovské rasy. Ze synagogy bylo odvezeno 40 náboženských předmětů, nejstarší z roku 1756. Mezi jinými i pět velmi starých tór. Některé z těchto tór byly po válce prodány do zahraničí, jedny ze svitků tóry z této synagogy jsou umístěny v synagoze v americkém Ohiu. Nacisté odvezli také pláštíky patřící k tóře a synagogální opony. - Po 2. světové válce sloužila synagoga jako sklad a garáž. - Koncem 90. let 20. století zde proběhla rekonstrukce, jež synagogu vrátila do původní podoby včetně galerie a výmalby. Později byla střešní krytina doplněna o další vrstvu ručně štípaného smrkového šindele. - V současnosti slouží kulturním účelům. - V roce 1996 byla vrácena Židovské náboženské obci v Praze. - Od roku 1991 je chráněna jako kulturní památka České republiky. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci v Praze.