← kaple Neposkvrněného početí Panny Marie (Žatec) kostel (Žatec) →
20232 kapucínský klášter

Poškozené (známka 340) zděné kláštery

klášter
na třídě Obránců míru

V rekonstrukci; má novou střechu. Asi ze 3/4 má novou, ještě nenatřenou omítku (je v lešení), zbytek omítek je mírně poškozen. Část oken je rozbitá. Interiér není opraven. - V letech 1676 až 1684 byl u bývalé Červené brány na jižním předměstí Žatce vystavěn kapucínský klášter s kostelem. - Klášterní komplex je tvořen čtvercovou budovou konventu, kostelem Korunování Panny Marie a klášterní zahradou. Zásluhu na vzniku kapucínského konventu s kostelem mají žatečtí měšťané, kteří požádali řád kapucínů o zřízení kláštera již na počátku 70. let 17. století. Stejně jako u jiných klášterů tohoto řádu se o financování stavby a chod kláštera postarali aristokratičtí dobrodinci, zde zejména Ludmila Eva Františka hraběnka Kolowratová a Marie Sidonie Varensbachová. - Stavba celého areálu kláštera je jednoduchá, přísně podřízená vzorovým řádovým stavbám. Strohá čtvercová budova konventu s arkádami a s uzavřeným vnitřním dvorem byla vsazena do rozsáhlé zahrady, kde se mniši věnovali meditacím a která měla samozřejmě i funkci hospodářskou. - Kapucíni byli především dobří kazatelé, obětavě však sloužili městu i v dobách morových epidemií, proto byl klášter ze strany měšťanů podporován a podařilo se jej uchovat i v době rozsáhlého rušení klášterů za Josefa II. - Od 20. let 19. století byly zahájeny zásadní úpravy klášterního areálu, které s přestávkami trvaly až do počátku 20. století. V 80. letech 19. století také začali kapucíni části budovy i zahrady pronajímat (výčep vína, později i fotoateliér). - Klášter byl zrušen v roce 1950 v rámci akce komunistické Státní bezpečnosti; objekt pak sloužil jako škola a poté po dlouhá léta jako domov důchodců. Ten zde byl zrušen v 80. letech 20. století a od té doby není budova kláštera využívána. - Budovy kláštera jsou ve špatném stavu a bez využití; klášterní zahrada prošla v rámci projektu „Chrám chmele a piva", podpořeného finančními prostředky z Regionálního operačního programu Severozápad, rozsáhlou rekonstrukcí a nyní slouží jako odpočinková zóna se zelení a hřištěm. - Pozemek s klášterem patří městu Žatec; v roce 2023 půjde na opravu kláštera 60.000.000,- Kč z rozpočtu města Žatec. Dokončení oprav je plánováno na září 2023.

Zdroj: muzeumzatec.cz