← kaple (Košíře) zvonička před kaplí (Košíře) →
20160 kaple sv. Prokopa

asi počátkem 18. století
u ulici Na Šmukýřce, v zahradě usedlosti Šmukýřka

šestiboká

Má novou šindelovou střechu. Omítka je mírně poškozená. Okna jsou zčásti rozbitá. Bez dveří, uvnitř je zpustošená, zbytky barokní výmalby jsou poškozeny nápisy. Zcela je zarostlá v křoví. - Usedlost Šmukýřka je doložena k roku 1713. Pravděpodobně z této doby pochází drobná šestiboká kaple s jehlancovitou střechou, která byla vystavěna společně se salla terenou v zahradě východně od usedlosti. Zchátralou stavbu zakoupil na počátku 20. století stavitel Josef Linhart a nechal ji opravit. V letech 1904 - 1909 se zde konaly mše. Po čase byla zahrada pronajata několika pachtýřům, kteří nechali kapli úplně zpustnout. V roce 1936 se v ní nacházel pouze oltářní kámen, vše ostatní bylo buď odneseno nebo odcizeno. Po zestátnění Šmukýřky po roce 1948 byl v kapli sklad hraček mateřské školy, poté kaple nějakou dobu sloužila k uskladnění nářadí, neboť zahradu v rámci vyučování prací na pozemku používala nedaleká základní škola. V roce 2006 byla kaple rekonstruována nákladem 1.000.000,- Kč; již několik let poté ale byla znovu zarostlá a bez dveří a nyní slouží jako noclehárna bezdomovců. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (osm spoluvlastníků).