← kaple (Domašov u Šternberka) kaple sv. Anny (Domažlice) →
2015 kaple Nanebevzetí Panny Marie

Novostavby (známka 10) zděné kaple

SV od vsi, u silnice, na nejvyšším místě nad vsí

Má novou střechu. Místo dveří má jen ozdobnou mříž, zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple byla postavena v roce 2020 asi 3 m od místa, z něhož bylo odstraněno torzo původní kaple (ta stála na souřadnicích 49.711684°N, 17.350323°E). Nová kaple byla vybudována u příležitosti 800. výročí první písemné zmínky o obci Domašov u Šternberka. - Před zbořením zůstávalo z kaple pouze podkovovité obvodové zdivo (cca 2,5 x 2 m) do výše: pravá stěna cca 0,5 m, zadní stěna cca 0,4 m, levá stěna cca 0,7 m. Zdivo bylo zasypáno troskami. - Nejstarší dochovaná zmínka o kapli na tomto místě pochází z 18. století. Koncem 19. století kapli nově nechala vybudovat rodina Tihelkových, které pak kaple patřila až do roku 1945. Po roce 1948 zůstala kaple bez údržby, postupně byla rozebírána a kolem roku 1970 zbořena téměř úplně. Protože se zachovaly fotografie původní kaple, plánovalo zastupitelstvo obce Domašov postavit její přesnou repliku; architekt Petr Leinert ale zastupitele přesvědčil, aby na místě nechali postavit moderní stavbu podle jeho návrhu. - Nově vybudovaná kaple má za cíl vrátit tomuto místu jeho někdejší duchovní náboj, využít silného přírodního prvku v podobě nádherného výhledu. Kaple v minulosti připívala k orientaci v krajině a vedle duchovní funkce plnila i funkci praktickou, kdy sloužila pocestným jako úkryt před nepříznivým počasím. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1834. - Pozemek s kaplí patří obci Domašov u Šternberka; nová kaple byla slavnostně posvěcena dne 16.8.2020.