← kaplička Panny Marie a sv. Huberta (Police) kaple Panny Marie (Polička) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

v J části vsi

Levá strana má novou střechu. Má nová okna. Zavřená, interiér je opraven. - První synagogu si Židé v Polici vystavěli na východní straně návsi. V roce 1728 musela být podle translokačního reskriptu prodána a později byla přestavěna v obytné sídlo. V roce 1730 si nakonec mohla židovská obec v dolní části Židovské ulice vystavět synagogu novou. S největší pravděpodobností se jednalo o dřevěnou stavbu, která v roce 1758 podlehla požáru a teprve po té nechal na svůj náklad rychtář Izák Landesmann vystavět synagogu zděnou. Budovu ve stylu venkovského baroka postavil zednický mistr Matyáš Kirchmayer ze sousedního Kdousova. Klenba synagogy je zdobena oválnými štukovými medailony. Vnitřním vybavením nechal synagogu vybavit Izák Landesmann. Za první světové války v roce 1917 koupil majitel polického panství Alfréd Vražda z Kunevaldu synagogu od židovské obce, která v mezidobí přesídlila do Jemnice. Roku 1919 daroval Alfréd Vražda synagogu místní Jednotě sokolské. Sokolové začali devastací klenuté galerie pro ženy, potom odstranili větší část zvýšeného prostranství bimy před svatostánkem. Zásahu podlehlo i kamenné schodiště mužského vstupu a ženské schodiště na galerii a původní zařízení - vyřezávané lavice a zejména zděná výzdoba. V místě odstraněné bimy prorazili do sálu synagogy široký vstup pro dvoukřídlé dveře a středověké okénko nad svatostánkem nahradili emblémem Sokola. Takto vybouraný sál synagogy byl vysypán, přeložen trámky a latěmi, na nichž spočinula podlaha z dubových parket. Pod klenbou byl pak nainstalován trám, na který mohly být zavěšeny kruhy a lana. Tělocvičnu nakonec ještě obložili dřevěným obkladem do výšky 140 cm a galerii nahradili zvýšenou dřevěnou plošinou pro gymnastická cvičení. Po roce 1950 Sokolové pokračovali ve stavebních úpravách a do východního štítu vsadili velká třídílná okna. Před synagogou vybudovali z betonových desek příchozí cestu a zahrádku s kovovým plotem. Na západní straně přibyl k nově proraženým dveřím podélný přístavek s toaletou, kamny, šatnou a skladištěm pro náčiní. Později nainstalovali po celé klenbě elektrické rozvody. Poslední neodborné zásahy prováděla v synagoze obec Police v roce 2000. Při severní zdi nechalo obecní zastupitelstvo zbořit původní předsíň synagogy s mužským a ženským vstupem, ve stěně židovské rituální umyvadlo kior a nechalo odstranit hebrejské nápisy. Podle architekta Petra Franty, "tento zásah výrazně poškodil památkovou hodnotu dosud v podstatě dobře dochované barokní stavby a zbavil ji jednoho z charakteristických prvků tradiční synagogální architektury." V roce 2004 převedla Česká obec sokolská budovu Federaci židovských obcí. Zástupci Federace ŽO, brněnské židovské obce a nadačního fondu Zecher provedli spolu s přizvanými památkáři nejprve v letech 2004 - 2005 stavebně historický průzkum. V roce 2006 - 2007 byl vypracován projekt na obnovu synagogy do původního stavu z roku 1759. V letech 2012 - 2020 začala oprava budovy. Od roku 2013 je budova památkově chráněná. - Polickou synagogu vystavěl v letech 1758 až 1759 zednický mistr Matyáš Kirchmayer z Kdousova ve stylu venkovského baroka. Jedná se o přízemní budovu skoro čtvercového půdorysu (850 x 830 cm) s sklenutou převýšenou valenou klenbou o výšce 660 cm se sedlovou střechou. Její průčelí zdobil barokní srdcový štít. Při severní straně původně stávala předsíň s mužským vstupem do hlavního sálu a s ženským schodištěm na galerii. V mužské části předsíně se dochovalo torzo kamenného mušlového umyvadla, v ženské části pro změnu hebrejský text s ornamenty z 18. století. Synagoga měla podle průzkumu v roce 1759 v ústředním sále cihlovou podlahu, galerii nesly kamenné sloupy na patkách a její čelo tvořily tři široké arkády. Na hoře ji od mužského sálu oddělovalo dřevěné ostění. Západní průčelí zdobila pravděpodobně dvě segmentová okna pod galerií a jedno uprostřed v západním štítu budovy. Na klenbě lze rozeznat oválné štukové medailony – tři při východním okraji klenby, tři při západním a jeden velký uprostřed, které mohly znázorňovat 6 všedních dnů a šabat nebo Slunce a planety. Sálový prostor osvětloval nad bimou jeden velký lustr, který tvořil střed celého prostoru, věčné světlo na východní straně sálu a menší lustr nad galerií. Atmosféru celého interiéru dotvářela výmalba s hebrejskými nápisy. - Pozemek se synagogou patří Federaci židovských obcí v České republice.